El Ministeri de Sanitat hi ha tancat la porta durant els últims dies. Avui, però, el ministre Salvador Illa ha variat la seva posició i ha oberta la porta que les farmàcies puguin fer tests d'antígens de coronavirus. Ja no és tan taxatiu. Això sí, el dirigent estatal ha reclamat a les comunitats autònomes que vulguin fer-ho que presentin un pla "detallat" sobre com es realitzaria aquest procés. S'ha obert a aquesta possibilitat després de la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat, aquest dimecres a la tarda. Algunes comunitats, com Madrid o fins i tot Catalunya, ho han plantejat. La Interterritorial també han acordat crear un grup de treball per coordinar mesures sanitàries davant les festes de Nadal.

En roda de premsa des d'Extremadura, des d'on avui ha participat del Consell Interterritorial, Salvador Illa ha subratllat el paper "clau" que tenen les farmàcies en el sistema sanitari. Dit això, ha obert la porta a les peticions que arriben perquè participin del sistema de diagnòstic. A les comunitats que vulguin fer servir aquests espais els hi ha reclamat que "facin un pla sobre què volen fer i com". Per exemple, els mitjans de protecció o si es crearan circuits separats de covid. També ha subratllat que les proves de diagnòstic s'han de fer per "professionals acreditats" i amb les "màximes garanties de seguretat".

Per altra banda, el ministre de Sanitat ha anunciat que en el Consell Interterritorial s'ha acordat la creació d'un grup de treball per fer front a les festes de Nadal. Aquest grup de treball establiria uns mínims criteris comuns a l'hora d'adoptar mesures, que com fins ara recaurien en els governs autonòmics. És el cas de Catalunya, que ja ha preparat el seu propi pla de desescalada fins entrat el gener. Illa ha subratllat que l'objectiu és "gaudir" d'aquestes dates, però de manera segura.

Europa ho facilita

La Comissió Europea ha publicat avui una guia sobre els tests ràpids d'antígens, que facilita que les farmàcies puguin fer aquestes proves, com ja succeeix a França. La Comissió ha avalat que es capacitin "operadors de prova addicionals que no siguin personal sanitari", entre els quals hi hauria els farmacèutics, amb la finalitat de "garantir capacitats i recursos suficients per al mostreig, les proves i la presentació d'informes".