Si una cosa és clara a hores d'ara, és que encara no se sap quines comarques participaran en la consulta sobre la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern, tot i que el Parlament aprovés ara fa unes setmanes una mesura que instava a "consensuar amb les comarques del Solsonès, el Ripollès i el Berguedà la seva incorporació de la consulta popular".  Malgrat que això va ser aprovat pels dos partits del Govern en seu parlamentària, després la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va rebaixar la decisió i va dir que estudiarien com escoltar la seva veu, tancant la porta  a incloure-les en la consulta. Ara, però, i amb l'enrenou insistent dels territoris i de la CUP i comuns reclamant que s'incloguin aquestes tres comarques, sembla que poc a poc es va obrint la porta, però en qualsevol cas, qui ho decidirà, serà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i així ho ha dit avui en seu parlamentària: "Prendré una decisió com a president, que és a qui correspon, sobre quin serà l'àmbit territorial de la consulta".

Aragonès ho ha dit arran d'una pregunta de la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que ha demanat al president de l'Executiu que digui amb claredat quines comarques participaran d'aquest procés. La pregunta arriba el mateix dia en què es votarà i amb tota probabilitat s'aprovarà el decret del Govern que modifica la Llei de consultes populars no referendàries, una modificació que permet al president promoure i convocar consultes simultàniament en més d'un municipi, comarca o vegueria sobre assumptes relacionats amb competències o interessos de la Generalitat. Així, un cop aprovat aquest tràmit que rebrà l'aval de la CUP, Aragonès ha assegurat que prendrà una decisió.

El cap de l'Executiu ha assegurat que la proposta del Govern és donar veu a les sis comarques afectades de l'Alt Pirineu i l'Aran, perquè són les que "poden veure millorat el seu futur amb aquesta proposta, que millorarà les condicions de vida", però ha admès que existeix un mandat del Parlament que reclama escoltar la veu de les altres tres comarques, però no ha concretat com. En qualsevol cas, Aragonès ha respost les crítiques d'Albiach contraatacant: "El govern de l'estat està a favor dels Jocs. Si el projecte és tan dolent, perquè continuen al govern?", ha preguntat, i ha assegurat que als comuns no els preocupen els territoris que participaran a la consulta, sinó que "simplement estan en contra del projecte, el que és una posició legítima". En qualsevol cas, el president ha reiterat que estan en converses per veure "quin ha de ser el paper de les tres altres comarques". 

Disputa ERC-Junts

La qüestió de la consulta dels Jocs d'Hivern està sent un tema recurrent en els últims dies. És una proposta que lidera principalment la consellera republicana Laura Vilagrà, però la consulta s'haurà d'articular via la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina (Junts). Una vegada més, però, no hi ha consens entre ambdós partits. Ahir la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, va marcar distàncies amb els republicans i va exigir complir el mandat de la Cambra catalana: "Continuarem treballant perquè el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès puguin votar", va dir.

 

Precisament després que ahir Junts protagonitzés un gir respecte aquesta qüestió, es va pronunciar Vilagrà, que va deixar per primer cop la porta oberta a ampliar la consulta sobre els Jocs d'Hivern del 2030: "Es valoraran tots els escenaris i es parlarà a nivell de Govern", va dir després d'una reunió amb els alcaldes i alcaldesses del Ripollès: "Havíem pres una decisió d'acord amb uns paràmetres i ara hem de veure com s'articula, ho hem d'estudiar", va afegir.