Més obstacles. El conseller d'Educació, Cultura i Esport de l'Aragó, Felipe Faci, ha afirmat avui que el president de la comunitat autònoma està analitzant la proposta de la candidatura dels Jocs d'Hivern que li ha enviat el Comitè Olímpic Espanyol. I és que aquesta podria no prosperar si Javier Lambán comprova que no s'hi dona el seu principal requisit: que existeixi un "equilibri" entre l'Aragó i Catalunya. Segons ha informat Europa Press, Faci ha recalcat que la participació "en condicions d'igualtat" entre els dos territoris és una condició "fonamental" perquè l'Aragó accepti presentar un projecte conjunt amb la Generalitat per a optar als Jocs d'Hivern de 2030.

Tot i això, l'amenaça de Faci no posa en dubte la candidatura en la seva totalitat, sinó fonamentalment la proposta del COE. Així, si no hi ha igualtat de condicions en el nombre de proves i seus, el govern aragonès farà la seva pròpia proposta. Perquè l'executiu firmi l'aposta actual s'ha d'incloure "tot el que fa referència a la candidatura, no només la distribució de proves, sinó que s'han de tenir en compte el nombre d'estacions que intervindran, el nombre de seus, el nombre de candidatures i el lloc de celebració d'inauguració i clausura". En definitiva, Javier Lambán exigirà un equilibri absolut en la candidatura i no acceptarà que Catalunya tingui cap mena de preeminència.

Llum verda del COE

El Comitè Olímpic Espanyol ha confirmat avui mateix la candidatura dels Pirineus per als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. L'olimpisme espanyol, per tant, ja ha comunicat mitjançant una carta firmada pel president del COE, Alejandro Blanco, tant al govern espanyol com al català i a l'aragonès, la proposta tècnica "debatuda i acordada" per optar a la cita olímpica. El COE ha informat aquest migdia de la proposta amb "la distribució de seus presentada" per la comissió tècnica que integra totes les parts. El proper pas serà que el president de la Generalitat, Pere Aragonés, el del govern de l'Aragó, Javier Lambán, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, validin aquest acord en termes polítics, sigui per temes de pressupostos o d'instal·lacions, entre d'altres.

L'acord tècnic, anunciat la setmana passada

Catalunya i Aragó han tancat un "acord tècnic" per la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, tal com va avançar La Vanguardia i van confirmar a ElNacional.cat fonts del Govern. Les comissions tècniques de la Generalitat i l'executiu aragonès han assolit un pacte que les dues administracions ratificaran els pròxims dies. Després presentaran el projecte al Comitè Olímpic Internacional (COI), que pot fer-ne canvis. Aquest acord "tècnic" és previ al polític, que hauran de rematar pròximament. Segons el pacte actual, a Catalunya se celebrarien les proves d'esquí de muntanya (a la Ribagorça i el Pallars Jussà, previsiblement a Boí Taüll), hoquei gel (Palau Sant Jordi), esquí alpí, descens i eslàlom (La Molina-Masella) i tant snow com freestyle (Baqueira Beret). Per la seva banda, a l'Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons, patinatge artístic i de velocitat curta i llarga (Saragossa) i curling (Jaca). Finalment, quedarà per decidir on se celebraran el bobsleigh, l'skeleton i el luge, que previsiblement serà fora de l'estat espanyol (Milà, Sarajevo i Albertville).

Si bé l'acord gira al voltant de les disciplines olímpiques que acolliria cada territori, encara caldrà discutir les qüestions relacionades amb les cerimònies d'obertura i de cloenda dels Jocs d'Hivern del 2030. Alhora, faltarà definir el nom de la candidatura, quelcom bàsic perquè l'acord polític que rubriqui tots els avenços tingui l'èxit desitjat. És per això que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha enviat avui una carta amb tota la informació tant a la Generalitat, a l'executiu aragonès i al govern espanyol. Quan les tres institucions ratifiquin l'acord tècnic, es remetrà al COI, que ha de donar llum verda a la candidatura conjunta.