Contundent avís del ja primer secretari electe del PSC, Salvador Illa, a ERC sobre els pressupostos espanyols. "Ningú d'esquerres i progressista pot rebutjar-los o bloquejar la seva discussió i tramitació", ha afirmat en una atenció als mitjans des del Penedès, on ha visitat diverses empreses de la zona. "Són els pressupostos amb més inversió social i en infraestructures a Catalunya dels últims 40 anys", ha defensat Illa.

Fent-se ressò de les dades de l'atur, que indiquen que Espanya ha superat els 20 milions d'ocupats, xifra a la qual no s'arribava des del 2008, Illa ha volgut insistir en la importància de tenir pressupostos "a Espanya i Catalunya". "És important que es puguin tramitar i que els grups els discuteixin i els millorin al Congrés dels Diputats", ha dit.

Illa, doncs, ha respost d'aquesta manera a l'amenaça dels republicans de presentar una esmena a la totalitat als pressupostos després que des del govern espanyol s'hagi indicat que no hi ha temps per blindar el català a la llei audiovisual abans de la tramitació dels comptes.

Llei audiovisual

"Vull reiterar la defensa del meu grup de la cultura i el català. Però sense fer gesticulacions inútils, sinó treballant amb discreció perquè la llei audiovisual respecti les llengües cooficials i més concretament el català", ha aclarit el líder dels socialistes. Ara bé, això no sembla ser suficient per a ERC que, tot i que encara no ha decidit si acabarà presentant l'esmena a la totalitat, ha situat gairebé com una línia vermella que es blindi el català per permetre la tramitació dels pressupostos.

"Calen uns gestos en la línia de construir la credibilitat necessària per seguir negociant i també per construir la confiança necessària per poder arribar a futurs acords", ha explicat avui mateix la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. La data límit que s'han posat és aquest divendres al migdia.

Pressupostos catalans

Illa també s'ha referit als pressupostos catalans, dels quals ha tornat a lamentar el fet que no coneixen ni els detalls ni les línies mestres. En qualsevol cas, el líder del PSC ha reiterat el seu compromís per ajudar a que s'aprovin si el Govern no aconsegueix el suport de la CUP. "En allò que depengui del PSC, Catalunya tindrà pressupostos vigents el 2022 perquè són necessaris", ha promès.

En la seva visita al Penedès, Illa ha visitat l’empresa Brose del sector de l’automoció, a Santa Margarida i els Monjos, acompanyat per l’alcaldessa, Imma Ferret, i el diputat al Parlament de Catalunya Juan Luis Ruiz. També s'ha reunit amb la Federació de Productors de Cava, a Sant Sadurní d’Anoia, i ha visitat el Grup Bardinet, a Gelida.

 

Imatge principal: el líder del PSC, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu / Foto: Efe