El ministre de Sanitat i secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha demanat aquest dimarts "desvincular" els indults als presos polítics independentistes de les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer i ha assegurat que el procés de tramitació d'aquests donarà "llum" sobre "el que és procedent o no".

En una entrevista a TVE, el ministre ha assenyalat que cap ciutadà no ha de tenir "privilegis ni perjudicis" per ser qui és. "Tampoc les persones condemnades i que estan complint penes per l'octubre de 2017. S'ha sol·licitat una sèrie d'indults, i el govern té l'obligació de tramitar-los", ha afegit.

En aquesta línia, el dirigent català ha afirmat que la "tramitació dels processos és sàvia" i permet dilucidar si és procedent o no concedir, en aquest cas, la mesura de gràcia. Per això, ha demanat no anticipar les etapes del tràmit i separar-lo de l'escenari electoral obert a Catalunya.

Segueix en directe l'última hora sobre el coronavirus (Covid-19).

"Política de retrobament"

Al seu parer, el que toca ara a Catalunya és "obrir un nou temps, canviar la dinàmica d'aquests anys que no han estat bons per a ningú, ni per als qui han protagonitzat un procés de secessió que ha dividit la societat catalana" i que l'ha "empobrit". "Nosaltres estem per una política de retrobament", ha insistit.

Així, el titular de Sanitat ha demanat de buscar un "mínim de cohesió que tothom pugui defensar". "Hem de comprometre'ns a complir el marc de convivència que ens hem donat i, si volem canviar-lo, posar-nos d'acord en com cal fer-ho i pel procediment que està previst", ha postil·lat.

Illa s'ha expressat així després que la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, qüestionés aquest dilluns l'informe dels fiscals del Tribunal Suprem sobre els indults als presos del procés, entre altres coses, perquè "abunda en la posició contrària de la mateixa Sala Segona" que va emetre la seva sentència, i "identifica un delicte" que el Suprem "no va identificar".

A més, va recordar que és al Consell de Ministres a qui correspon prendre les decisions sobre indults, i que pot fer-ho "en funció d'allò que emeten els informes" dels òrgans corresponents, "o al contrari dels informes".

 

Imatge principal: El ministre Salvador Illa, en roda de premsa / Efe