Salvador Illa, líder de l’oposició i del PSC, es reafirma al costat del Tribunal Suprem. Després de la decisió del Tribunal en què imposava un 25% de les hores lectives en català, els socialistes que fan temps que es desmarquen del projecte d'immersió lingüística i consideren que "la decisió del Suprem no és un atac al català", en paraules d'Illa en una entrevista a El Mundo

"La resolució del Tribunal Suprem, diem que cal acatar i respectar totes les sentències judicials. I aquesta s'acabarà complint, n'estic segur", ha sentenciat el líder dels socialistes, qui durant l'entrevista ha tret ferro a l'impacte que l'ampliació de la resolució tindria en la salut del català ja tocada anteriorment. "Això no suposa eliminar el català com a llengua vehicular, com diuen interessadament els nacionalistes", ha acusat. 

Utilitzant la immersió lingüística 

La primera pregunta que afronta el líder del PSC li recorda que el seu partit des de l'any 2017 ha renegat del projecte d'immersió progressivament. Illa ha assegurat que en el seu moment la posició dels socialistes catalans va ser a la correcta, però ara la feina s'ha acabat. "Pensem que ha funcionat, garantint que tots els alumnes, en acabar el període formatiu, dominin el català i el castellà"

Després de considerar que ha "funcionat" el model d'immersió ha prosseguit negant-se a considerar-lo un èxit. "No m'agrada parlar de model d'èxit, perquè en matèria d'educació hem de millorar molt, fa la sensació d'un triomfalisme que no em sembla adequat", ha valorat Illa. 

Aleshores que proposa el PSC? Doncs, en paraules del seu líder, pràcticament el que recull la sentència del Suprem. "No m'agrada que es fixin percentatges d'hores a impartir en una llengua o en una altra", ha assegurat fent referència al 25% a què apel·la la resolució del tribunal, però ha afegit: "El que diu la sentència és molt semblant, excepte en el tema dels percentatges, a la resolució que va aprovar el PSC al seu últim congrés ordinari, en què ja vam defensar flexibilitzar el model de la immersió". 

Resposta al TS

La decisió del Suprem ha aixecat polseguera. A banda i banda de l'hemicicle del Parlament totes les formacions han deixat clara la seva postura. El Govern no ha estat una excepció i ja ha posat en marxa la convocatòria Pacte Nacional per la Llengua per principis de 2022. Així ho va anunciar el president Pere Aragonès. 

El cap de l'Executiu va remarcar que el Govern no canviarà el model lingüístic de les escoles del país, malgrat la posició del TS. El president va insistir que des de la Generalitat no s'instarà als centres a canviar de model i donaran "cobertura buscant camins de blindatge jurídic" als professors per mantenir la immersió lingüística.

 

 

Imatge principal: Salvador Illa, líder del PSC, durant un ple al Parlament de Catalunya / Sergi Alcàzar