El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dijous que tindrà un control de les persones que rebutgin vacunar-se, i a les quals s'ha ofert el fàrmac i l'han declinat. Illa ho ha justificat per la necessitat de "tenir garanties" sanitàries, i ha precisat que "no hi haurà una llista pública" d'aquestes persones. Sobre si es crearà una cartilla de vacunació, el ministre ha deixat aquesta possibilitat en l'aire: "Això no està decidit, ja ho veurem", ha respost.

El que sí que contempla és la creació d'un registre específic de vacunació, que recollirà, entre altres aspectes, la identificació de la persona vacunada, però també la dels que declinin fer-ho. Illa ha assegurat que això es farà "amb totes les garanties de privacitat (...) Però hem de poder comprovar, a mesura que vagi evolucionant el procés de vacunació, que no hi ha ningú a qui, sent ciutadà espanyol o resident al país, no li ha estat oferta la possibilitat d'una vacuna", ha afegit.

"Tot ciutadà espanyol tindrà accés a una vacuna segura i eficaç si se la vol posar. Nosaltres hem de saber que al 'ciutadà X' se li ha ofert la possibilitat de vacunar-se i ell ha decidit no fer-ho", ha argumentat. En aquest sentit, ha deixat clar que "no hi haurà cap llista pública, ni de bon tros; és una pràctica habitual i es fa amb totes les garanties de la llei de protecció de dades".

La campanya de vacunació arrencarà diumenge a l'estat espanyol amb una primera remesa de dosis del fàrmac de Pfizer BioNTech, de la qual arribaran una mica més de 4,5 milions de dosis en les pròximes dotze setmanes a un ritme del voltant de 350.000 unitats setmanals, ha recordat Illa a Efe.

bb5e7d82068b84dbeca05e90cba2768793a09c64

El ministre de Sanitat, Salvador Illa / EFE

Aquesta primera tanda arribarà dissabte a Guadalajara, on la farmacèutica té un magatzem. "Per aquesta raó, i per cap altra", ha insistit el ministre, que ha incidit que "el rellevant" és que totes les comunitats començaran a administrar el preparat als grups prioritaris de risc més vulnerables. Comunitats com Madrid han lamentat la quantitat de dosis que rebran, però el ministre ha estat contundent: "Qui vulgui convertir una esperança en una disputa política tornarà a cometre un error". "Hi ha sens dubte qui vol convertir això en un terreny de disputa política, però nosaltres no ho farem. Jo crec que s'equivoquen molt i em sembla que és un mal camí, però cadascú decideix el que vol fer a la vida", ha reflexionat.

Illa ha explicat que el procés de vacunació serà gradual i que "no dependrà de la butxaca, del poder adquisitiu o de l'estatus social", sinó del "que han dit els experts", i tampoc "discriminarà per cap mena de raó". Preguntat per si els immigrants en una situació administrativa irregular també podran accedir de manera gratuïta al fàrmac, el ministre ha respost que "a les persones que arriben al nostre país se'ls fa una PCR i no se'ls pregunta com han arribat. En aquest sentit, Espanya mai ha tingut una actitud discriminatòria amb ningú, al contrari".

La millor estratègia per assegurar l'èxit de la campanya de vacunació de Covid-19 "no és tant la sanció o l'amenaça, sinó el convenciment i la persuasió, explicant que les vacunes salven vides, que ho han fet històricament i que ho tornaran a fer i resolent tots els dubtes legítims que pugui tenir la ciutadania", ha afegit.

Segons Illa, vacunar "és un acte de solidaritat, no és només un acte d'egoisme de 'jo em vacuno perquè no em contagiï", sinó que és també per evitar contagiar els altres". "La via no és la d'obligar, amenaçar, penalitzar, sinó la d'explicar, persuadir, convèncer, ser transparent, tenir un programa de farmacovigilància molt estricte, un pla especial que s'està fent; aquesta és la via per la qual apostem a Espanya", ha conclòs.