Les accions de la Mesa del Parlament tornen a estar en el punt de mira de l'oposició. Ahir a la nit la Mesa va admetre a tràmit la proposta de la CUP sobre el referèndum amb els vots en contra del PSC. Aquest dijous, el president dels socialistes catalans, Salvador Illa, ha confirmat a TV3 que el seu grup parlamentari presenta una petició de reconsideració perquè la proposta dels anticapitalistes no arribi a l'hemicicle. "No forma part de les competències del Parlament de Catalunya. És il·legal", ha argumentat. 

D'aquesta manera el PSC es podria unir a les previsibles reconsideracions que presentaran Ciutadans, Vox, i el Partit Popular. "Farem una petició de reconsideració i cadascú que decideixi en base del que cregui que ha de fer. Tornar a repetir errors no és un bon camí", ha dit, fent referència a les actuacions de les anteriors Meses del Parlament l'acció de les quals ha estat judicialitzada. 

Illa ha reafirmat la seva postura contrària a l'autodeterminació i ha assegurat que la seva és la posició majoritària. "La determinació i l'amnistia no reuneix el consens de tots els catalans", ha declarat. Quan se li ha assenyalat que al Parlament les forces a favor de l'autodeterminació i l'amnistia són majoria, Illa ha considerat que no és una majoria suficient. 

En defensa de la comissaria de la Via Laietana

La prefectura de la Policia Nacional de Via Laietana segueix sent una ferida oberta en l'actualitat política catalana. Mentre que el Govern i l'Ajuntament de Barcelona es reafirmen en la seva voluntat de tancar aquest símbol de la repressió franquista,  El secretari d'estat de seguretat, Rafael Pérez Ruiz, ha assegurat que aquesta comissaria "ha estat i és un símbol de servei públic des de la qual diverses generacions de policies han contribuït i continuen contribuint a enfortir la democràcia". 

Salvador Illa, ha defensat a Pérez Ruiz. "No estic a favor que es tregui la comissaria d'aquí. És compatible recordar episodis ja superats", ha assegurat. 

Illa ha aprofitat per lloar i defensar als cossos de seguretat de l'Estat i ha repetit que es tracta de fets que ja queden en el passat. La proposta del líder dels socialistes catalans és unir la comissaria amb el centre de memòria democràtica i que convisquin en el mateix espai.

És interessant recordar que els pocs intents que hi ha hagut per recordar les tortures i la impunitat sobre la violència policial que han marcat la comissària han estat destrossats en qüestió d'hores. 

 

 

Imatge principal: Salvador Illa, líder del PSC, en l'hemicicle del Parlament de Catalunya / Sergi Alcàzar