El Govern i l'Ajuntament de Barcelona continuaran treballant per tancar la Prefectura de la Policia Nacional de Via Laietana per convertir-la en un espai de memòria democràtica, tot i que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dir que "no veia motius operatius per traslladar-la", aquest dimarts a la sessió de control al Senat.

Govern: "Espai de memòria"

Preguntats per aquesta qüestió, la consellera de Justícia, Ester Capella, creu que la resposta de Marlaska és "tècnica" i no la interpreta com una "negativa" i ha assenyalat que continuaran treballant perquè sigui "un espai de memòria democràtica". "Haurà de ser qui haurà de resoldre que l'espai de patrimonial de l'estat si és susceptible per ser retornat al capital del país, de Catalunya, per fer-hi un espai de memòria", ha assegurat la consellera de Justícia.

La consellera Capella afirma que "els catalans i catalanes sabem el que va representar, la dictadura i la repressió, volem el retorn perquè mereixem un espai de memòria democràtica". També ha afegit: "Mereixen un espai de memòria democràtica, en què s'expliqui què va representar la dictadura, la repressió i transmetre uns valors que s'adiuen poc a l'espai de repressió que va significar la Prefectura del cos de la Policia Nacional".

Ajuntament: "Persistirem"

El regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, ha afirmat que la comissaria ha de ser "recuperada amb els usos que més convinguin a la ciutat". Serra ha indicat que el consistori "persistirà" en una demanda que, ha defensat, és la que "més consens genera a la ciutat".

La consellera i el regidor han fet aquestes declaracions en un acte de memòria democràtica al Cementiri de Montjuïc, on han començat els treballs per obrir una fossa on podria haver-hi les restes del poeta cubà Pablo de la Torriente Brau.

Marlaska s'hi nega

El ministre espanyol de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’hi nega. En la sessió de control d’ahir al Senat, Marlaska va assegurar que retindrà la Prefectura de la policia espanyola i va rebutjar-ne el trasllat: "No veiem motius operatius per traslladar-la". El titular d'Interior va remarcar que el govern espanyol "no contempla" el trasllat perquè no vol "privar la societat catalana" de la possibilitat que les forces de seguretat "operin en les infraestructures adequades". A més, va subratllar que, des de fa més de 40 anys, els policies quan vesteixen l'uniforme ho fan amb els "valors constitucionals".

Així mateix, Marlaska va assegurar que l'executiu espanyol està "compromès amb la recuperació de la memòria democràtica" però va defensar que a Catalunya ja hi ha altres espais de memòria.

Imatge principal: Foto de la comissaria de Via Laietana. / Wikimedia Jordiferrer