El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha enviat aquest dissabte un missatge a ERC, amb qui intenta tancar un acord pels pressupostos, deixant en evidència la distància que encara separa el PSC del Govern. Tot plegat, després que en les darreres setmanes des del Palau de la Generalitat s’hagi desplegat una estratègia de pressió per fer veure que l’acord era imminent.

Davant el que interpreta com insinuacions per part del Govern sobre una possible retirada del suport dels socialistes al Congrés dels Diputats, Illa ha manifestat aquest dissabte que el PSC no cedirà davant d’allò que llegeixen com amenaces. “Sentint certs comentaris, és ben cert que algunes vegades l’amenaça és la manifestació més patent de la impotència”, ha afirmat Illa. Malgrat l’advertiment i denunciar la "intransigència" del Govern, el socialista ha subratllat que el PSC continua amb la mà estesa: “Mantenim el nostre oferiment”.

El líder socialista ha mostrat la clara voluntat de continuar negociant: “El PSC no tanca cap porta, el PSC obre portes, el PSC no trenca cap pont, el PSC construeix ponts, però el PSC no és una canya fràgil que s’inclina segons on bufa el vent, és un partit sòlid i no parlem per parlar”. Illa ha criticat, en el consell nacional del partit, el serial dels pressupostos, que fa mesos que s’allarga, i ha dit que “convé menys soroll, més seriositat i més feina”, moment en què l’auditori que l’escoltava ha reaccionat amb aplaudiments.

"No hem vingut a aguantar el paraigua a ningú"

Illa ha reivindicat el seu partit com el de “la política útil, per Catalunya, Espanya i Europa” i ha remarcat que “no hem vingut a aguantar el paraigua a ningú, sinó a construir una alternativa a un Govern que ha col·lapsat i no funciona”. Tot i les crítiques, el socialista ha subratllat que no s’aixecaran de cap taula perquè sempre buscaran el consens a través del diàleg. L’objectiu, ha dit, és servir a la “Catalunya sencera”, un lema manllevat als republicans, però que el socialista també s’ha fet seu aquest dissabte.

Els socialistes posen de manifest que se senten maltractats pel Govern i censuren l’actitud dels de Pere Aragonès. “Tenim com a divisa el respecte, l’oferim i el demanem, entenem que no pugui agradar el nostre oferiment pressupostari, però si no agrada, el president ha de buscar suport d’altres grups parlamentaris, és ell que té l’obligació”. A hores d’ara, les demandes del PSC pel que fa a megaprojectes com el Hard Rock o la B-40 suposen un escull en la negociació.

Illa ha negat que les demandes del PSC siguin “un tot o res”. Pel socialista, les condicions fixades representen “una proposta de mínims: el mínim que necessita Catalunya per generar prosperitat i protegir la ciutadania”, dos dels eixos que ha dit que el seu partit s’ha fixat com a objectiu “per tornar a posar Catalunya en marxa”. El líder del PSC també ha elogiat la figura de Pedro Sánchez i el seu paper a Davos, i també la cimera hispanofrancesa que, segons ha dit, ha tornat a posar Barcelona en primer pla. Illa es va reunir amb Sánchez després de la cimera.