Cada oportunitat que té d'atacar el Govern, Salvador Illa s'hi llença. Avui, el primer secretari del PSC ha aprofitat un acte del seu partit per tal de compartir les seves crítiques amb l'executiu català, format per Esquerra Republicana i Junts. No es tracta d'una estratègia nova, sinó tot el contrari: des de l'inici de la legislatura, el líder socialista ha optat per complir amb el que s'espera d'un cap de l'oposició i ha carregat repetidament contra l'actuació del Govern. Avui, Illa tampoc s'ha desdit. "Té un nivell de debilitat interna i de falta de cohesió molt alt", ha lamentat. "Qualsevol observador veu que estan més hores barallant-se que treballant per tirar endavant el país".

Illa, doncs, ha optat per posar el punt de mira, novament, sobre la unitat del Govern. En aquesta mateixa línia, el socialista ha assegurat que l'executiu "no està centrant les seves energies a fer el que hauria de fer". Segons ell, les prioritats són clares: actuar per vèncer la pandèmia, aprofitar els fons europeus Next Generation de la Unió Europea per generar prosperitat, i garantir que aquesta riquesa arribi a tothom, sense deixar ningú enrere. Tampoc en aquest sentit ha canviat gaire el líder socialista el seu discurs, ja que aquestes demandes són de les que més ha repetit en els darrers mesos. A més, ha lamentat la postura del Govern català en qüestions com l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i els Jocs Olímpics d'Hivern: "Estan posant en risc trens que passen ara i que no tornaran a passar", ha dit.

L'únic canvi possible, amb el PSC

Aquestes declaracions les ha fet el primer secretari socialista en un acte del partit sota el nom 'La diversitat a Catalunya' i que, irònicament, ha fet exclusivament en castellà. Més enllà d'aquest detall, Salvador Illa s'ha dirigit directament a la vintena d'assistents per reclamar la seva ajuda, especialment de cara a les eleccions municipals de l'any vinent, el "primer repte a l'horitzó", i ha opinat que "la política catalana només canviarà de rumb de la mà del PSC". Així, ha recordat que el seu partit, a diferència de l'executiu català, sí que està treballant per Catalunya, i ho ha escenificat amb els 43 acords que Illa va oferir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva reunió fa dues setmanes. "Un d'aquests acords era sobre la llei electoral catalana. No tenim una de pròpia, i això no és culpa de la CIA, ni del KGB, ni de Corea del Nord, ni d'Ucraïna, ni de Rússia, ni de Madrid, ni del rei", ha advertit.

Flors per a Sánchez i Borrell

Fora de la política catalana, Salvador Illa també ha aprofitat per referir-se al tema més calent de l'actualitat: la guerra entre Rússia i Ucraïna. En aquest sentit, el líder socialista ha mantingut la seva aposta per mostrar la seva fidelitat amb el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. "Estic molt orgullós de la feina del Govern central, són moments per tenir molt clar on s'ha d'estar i no dubtar ni caure en matisos", ha dit, en relació a les decisions preses pel mandatari.

I també s'ha referit a l'alt representant de la Unió Europea en Afers Exteriors, Josep Borrellcom ja ha fet aquest mateix matí, per compartir novament el seu "orgull" amb la tasca que està realitzant, i ha reivindicat la intervenció que va oferir ahir al Parlament Europeu: "Val la pena escoltar-la".