La reunió que han mantingut aquesta tarda el president, Pere Aragonès, i el líder de l'oposició, el socialista Salvador Illa, ha fet evident les diferències estratègiques pel que fa el diàleg amb el govern de l'Estat per desbloqueja el conflicte polític amb Catalunya. Aragonès ha reclamat que de nou la reunió de la taula de diàleg que estava prevista per a principis d'any, mentre Illa que ha advertit que la trobada s'ha de fer quan hi hagi resultats damunt la taula i després d'un procés de negociació que ha de ser seré i sense presses.

Aragonès i Illa s'han reunit al Palau de la Generalitat dos dies després que el president català pronunciés la conferència al Museu Nacional d'Art de Catalunya en què apostava per grans consensos dirigits a la "Catalunya sencera". En aquella intervenció, Aragonès va acusar el govern de Pedro Sánchez de "poca valentia" i va reclamar-li la convocatòria de la taula de diàleg. Avui, el president no ha demanat a Illa que actuï com a mitjancer per accelerar la convocatòria de la reunió però sí li ha recordat que aquesta és la "via prioritària" per la qual cosa ha reclamat que "que el PSC remi en aquesta direcció".

El primer secretari del PSC s'ha mostrat a favor de "la taula de diàleg, però també de la comissió bilateral i del diàleg entre catalans". "Tot el que pugui ajudar perquè el diàleg funcioni, sense presses, fent les coses ben fetes i amb els espais de discreció", ha subratllat. En una compareixença davant la premsa en acabar la trobada, Illa ha assegurat que el president no li ha fet cap petició concreta en relació a la taula de diàleg i que aquesta negociació s'ha de plantejar directament amb el govern de l'Estat, però ha insistit que el PSC ajudarà perquè la seva aposta pel diàleg és clara i nítida. "Ha d'haver una convocatòria de la taula de diàleg? Sí. Quan? Quan hi hagi temes madurs i resolts. Aquest diàleg ha de ser serè i franc", ha insistit.

Per contra, des del Govern es reclama des de fa setmanes la convocatòria de la taula de diàleg que s'havia previst per a començament d'any. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que s'ha encarregat d'explicar el contingut de la reunió per part del Govern ha insistit en què "en les properes setmanes ha d'avançar la mesa de negociació i és important que es produeixi el més ràpid possible".

 

Proposta de 43 punts

Illa ha explicat que la reunió amb Aragonès ha estat franca i sincera, que li ha traslladat que convé un canvi de rumb per a Catalunya, per la qual cosa s'ha ofert a "ajudar" amb una "política de mà estesa" i "actitud lleial de col·laboració". El dirigent socialista no s'ha presentat amb les mans a les butxaques, ha acudit al Palau de la Generalitat amb una proposta amb 43 punts, on inclou les propostes sobre energies renovables o per la defensa del català i la convivència lingüística, però també salut mental, llei electoral, finançament... Així mateix hi ha adjuntat el pla de treball del Govern alternatiu; tres dels documents que han impulsat, sobre pla xoc social, energies renovables i ensenyament de 0 a 3 anys; i el primer dels documents que aquest mateix matí han presentat en matèria de finançament.