L'encara ministre de Sanitat i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, afirma en una entrevista a El Intermedio que s'emetrà aquest dilluns per la nit i avançada per La Sexta que en el cas que pugui formar govern la seva opció "és un govern progressista amb els comuns, com està funcionant el govern d'Espanya". Aquest posicionament coincideix amb els mateixos comuns, tot i que la seva líder, Jéssica Albiach, ja va alertar que la suma "no donava" i que necessitarien altres actors, en referència a ERC.

Illa ha respost d'aquesta manera una pregunta sobre la proposta de la líder de Cs, Inés Arrimadas, que aposta per un govern entre el PSC liderat –això sí- per la formació taronja. De fet, el secretari de comunicació de Ciutadans a Catalunya, Nacho Martín Blanco, també havia demanat a Illa que es pronunciï sobre la proposta de la formació taronja d'una aliança de Govern entre tots dos.

A l'entrevista Illa també justifica que abandoni el càrrec abans de comparèixer al Congrés dels Diputats. "Compareixerà el govern d'Espanya, la persona que ocupi aquesta responsabilitat, el dia que toqui comparèixer". Illa també ha reconegut que creu que "estem en una altra fase de la pandèmia" i posa com a exemple que ja fa una setmana que la primera persona vacunada de l'Estat va rebre la segona dosi.

Finalment, al programa també mostra el comiat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui no ha escatimat en elogis cap a Illa. "Tens virtuts de lideratge basades en l'humilitat, en la determinació i la capacitat de treball. Saps què necessita Catalunya", li ha dit.

Pluja de crítiques

Tot i la predisposició d'Illa per pactar amb els comuns, és des d'aquest espai que li han arribat les primeres crítiques per plegar. El president del grup d’Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat que "la dimissió s’hauria de produir després de la comissió, no pot ser que el ministre surti per la porta de darrere sense abans donar explicacions". A les crítiques d'Asens se li han sumat les de Ciutadans, JxCat, ERC i la CUP.

Tot i rebutjar, doncs, una aliança amb Ciutadans, Illa ha arribat a obtenir el suport de Vox de la mà del seu secretari general, Javier Ortega Smith. Tot i això, avui mateix, la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha renegat del suport de la formació d'extrema dreta. No, mai i res. No volem saber res de la ultradreta", ha assegurat.