Que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no acceptés la delegació de Junts per a la taula de diàleg ha agradat al líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, que ha lloat la decisió. "No sé si tenia altra solució que fer això. Jo crec que va fer ben fet perquè només faltaria. El president de la Generalitat és el president de la Generalitat", ha dit assegurant que és qui té l'autoritat per prendre aquesta mena de decisions.

"No soc jo qui ha posat en qüestió la seva autoritat", ha afegit, en referència a les desavinences entre Junts i ERC. De fet, en resposta al que el secretari general dels postconvergents, Jordi Sànchez, va dir ahir sobre que la Moncloa era qui realment havia vetat la selegació del partit, Illa ho ha negat. 

Com ja va dir ahir, Illa ha insistit que es va acordar una taula de diàleg "entre governs". "Voler responsabilitzar sempre Espanya de tot em sembla una mala praxis política. Cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats", ha aclarit en una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2'.

El líder socialista ha assegurat que no li han sorprès les discrepàncies entre els socis de Govern, però sí la velocitat amb què s'han produït, tant amb la taula de diàleg com amb l'ampliació de Barcelona-El Prat: "Van estar tres mesos per arribar a un acord, que ja va ser molt... en fi, molt treballat, per ser eufemístics i suaus en l'expressió. M'ha sorprès que no funcioni? No".

Ara bé, Illa ha volgut evitar "posat llenya al foc" en les discrepàncies entre ERC i Junts perquè, segons diu, cal una "mirada llarga i generosa". Tot i així, ha afirmat que l'absència dels de Puigdemont és una "mala notícia". "El que hagués estat normal és que els dos socis de coalició estiguessin presents", ha afirmat.

Diàleg entre catalans

Illa ha tornat a demanar a Aragonès que convoqui una taula de diàleg entre partits catalans perquè sinó, ha alertat, el diàleg amb l'Estat "neix coix". Preguntat sobre la mateixa reflexió que fa dies que llança, que és preguntar-se "què ens uneix als catalans", Illa ha respost que li preocupa "que ens uneixi una onada de pessimisme i un sentiment de frustració". En aquest sentit, el socialista ha apel·lat a recuperar el sentiment de la "il·lusió" que hi havia en la dècada dels 70 i 80 per recuperar l'autogovern.

Preguntat per si el PSC donaria suport a un Executiu d'ERC en minoria, ha recordat que la seva formació va guanyar les eleccions catalanes i ha subratllat que el seu objectiu és liderar una alternativa a l'actual fórmula de Govern, que veu "obvi" que no funciona.

"A partir d'allà, hem allargat la mà per resoldre coses concretes", ha detallat, i ha explicat que el seu equip està estudiant quines vies existeixen per obrir un procés de diàleg entre els catalans, de forma paral·lela a la negociació entre governs.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Foto: ACN