El PSC s'ha sumat, un any més, a l'ofrena a Lluís Companys, que té lloc cada any a Montjuïc en l'aniversari de la seva mort. La delegació socialista l'ha encapçalat Salvador Illa, qui ha aprofitat l'ocasió per ressaltar la convivència que hi ha a Catalunya davant els discursos que afirmen el contrari, assenyalant la dreta i l'extrema dreta espanyoles. "És una ocasió per subratllar la voluntat de ser i de conviure de Catalunya. Recordem i honorem el passat per reflexionar sobre els millors camins per al futur". Illa ha insistit que cal dialogar i apostar per una política que intenti resoldre els problemes de la gent. 

Respecte al futur ha afirmat que la negociació dels socialistes per a la investidura no és fàcil. "Cada cop la ciutadania està més cansada dels que viuen de cronificar els conflictes. La ciutadania vol quatre anys més de polítiques útils i d'avenços. Afrontem a una negociació complexa i que afrontem amb tranquil·litat, serenitat i idees clares", ha exposat. Segueix així la línia marcada per Pedro Sánchez el passat dissabte, quan va reconèixer la complexitat de les negociacions sobre la investidura amb la resta de partits. Tanmateix, en un acte del PSOE a Mèrida, va sentenciar: "Jo us garanteixo que confio en un govern progressista". 

ERC i junts, també fan referènca a les negociacions

L'exdiputat d'ERC, Joan Josep Nuet, ha assegurat avui que l'amnistia "la tenim a tocar" i ha donat per fet que "d'aquí poc serà una realitat", mentre que el secretari general de JxCat, Jordi Turull, ha insistit que no renunciaran a la unilateralitat: "No cal ni que ens ho demanin". 

"No cal ni que ens ho demanin (renunciar a la unilateralitat), perquè nosaltres el que volem és que aquesta nació sigui lliure, perquè volem ser lleials i fidels a la cordada de què el president Companys també va formar part", ha sentenciat Turull. De la mateixa manera s'ha posicionat la presidenta de la formació, Laura Borràs ha dit a l'Estat "hereu" de l'afusellament de Lluís Companys que Catalunya no es rendirà: "No renunciarem ni a la unilateralitat ni a cap recurs legítim per avançar cap a la llibertat". 

Tant Turull, com Borràs es posicionen igual que Carles Puigdemont, qui dissabte en una publicació d'Instagram refermava la seva postura sobre la unilateralitat. Recordava als socialistes que hauran de decidir si volen repetir eleccions, “amb el risc que els equilibris polítics siguin tan fràgils com ara”, o bé pactar amb Junts, una formació que “manté la legitimitat de l’1 d’octubre i que no renuncia ni renunciarà a la unilateralitat com a recurs legítim per fer valer els seus drets”.