El candidat del PSC, Salvador Illa, promet que si és president de la Generalitat es retallarà el sou. En el debat de candidats d'Aquí Cuní a Ser Catalunya, on no hi havia Vox, que no hi ha estat convidat perquè no té representació al Parlament, ni el PP, que ha declinat la invitació, el socialista ha entrat en comparatives salarials: "El sou del president de la Generalitat de Catalunya és tres vegades superior al del primer ministre italià, gairebé dues vegades el del president espanyol i el del de Portugal, i també més que el del primer ministre del Regne Unit".

I en aquest context, ha conclòs: "Assumeixo el compromís i faig un anunci. Em rebaixaré el sou al més alt d'un president de comunitat i diferent de Catalunya, que és el del lehendakari basc. És una reducció del 30% per estar a prop de la gent, demanar ingressos justos però també predicar i això no depèn de Madrid, senyora Borràs. Això depèn de nosaltres, i en aquest moment, la dignitat de les institucions de Catalunya es predica d'aquesta manera". Borràs ràpidament li ha retret que no "proposi reduir les despeses de la Casa Reial".

Altres institucions públiques

De fet, Borràs ha estat meridiana: "Li proposo, perquè som republicans, que deixem de pagar les despeses del Rei fugat, el sou més indigne és el del cap de l'Estat espanyol". Cal recordar que Patrimoni Nacional, institució lligada a la conservació de béns històrics públics, és qui assumeix la partida per mantenir Joan Carles I a Abu Dhabi o els luxes personals de Felip VI, com la conservació de tres piscines, però que no ha estat criticat per l'actual govern espanyol del PSOE i Podemos.

Unes despeses que s'han de sumar al pressupost general fixat per als Borbons, 7,8 milions d'euros. De fet, la crítica pública és l'opacitat que té la ciutadania per arribar a saber quant costa mantenir la monarquia. A tall d'exemple, el manteniment de les piscines de la Zarzuela costa mig milió d'euros anuals, no inclosos en la despesa oficial citada.

Els sous en xifres

Si mirem xifres, el sou anual del president de la Generalitat arriba als 153.235,50 euros bruts anuals i el del lehendakari als 105.825,58. En el cas del de president, es manté el mateix des del 2019, quan es va apujar un 2,5%. El del president espanyol és de 84.845 euros bruts anuals. A Espanya, les xifres es disparen en altres estaments, com el judicial. El president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, percep cada any 156.171 euros. I el secretari general, la figura més baixa de la taula del TC, arriba als 116.094.

Sobre la qüestió dels sous de diputats i president de la Generalitat, el darrer debat data del 2019. Aleshores, els seus membres van desestimar una moció de la CUP que instava el Govern a reduir en un 14% el sou dels diputats de la Cambra catalana i dels alts càrrecs de departaments, empreses i ens públics de la Generalitat. Precisament, en la votació els socialistes també van rebutjar-la: 116 vots en contra de Junts, Ciutadans, ERC, el PP i el PSC; i deu a favor, de la CUP i alguns diputats de JxCat.