El primer secretari del PSC, Salvador Illa, acusa el president Carles Puigdemont de “recrear-se en la confrontació permanent” després dels retrets al PSOE pel dèficit d’inversions a Catalunya. Illa creu que la solució per a Catalunya no passa per “persistir en repetir errors” del passat i insta la nova direcció de Junts per Catalunya a mirar el futur: “No hi ha un altre camí que no sigui el del retrobament i la concòrdia”. Malgrat les desavinences, Illa desitja “molta sort” a la nova direcció dels nacionalistes i els demana “col·laboració i lleialtat” en la nova etapa.

Illa ha respost així les acusacions que llençava Carles Puigdemont aquest dissabte des d’Argelers, que definia la manca d’inversió de l’Estat a Catalunya com una “campanya bruta” de Pedro Sánchez a Salvador Illa. “Segueixen instal·lats en la confrontació”, resumeix. Puigdemont va fer un discurs molt dur en el congrés de Junts, en el que es va referir a les dades sobre compliment de les inversions dels pressupostos del 2021 publicades la passada setmana, segons les quals, a Catalunya s'ha executat un 36% de les inversions i a Madrid un 184%. "Expliqueu als nostres ciutadans que legítimament voten altres opcions: saps quan vals tu per Espanya? 3,6 enfront 18,4. Collons, ja està bé!", va exclamar. 

Assenyala el culpable 

A més, com ja va fer dissabte, el líder socialista ha demanat "autoexigència" als partits independentistes pel que fa a l’execució d’inversions a Catalunya i els ha recordat “el retard de la T-Mobilitat, de l’escola de formació de Seat o de la línia 9 del Metro” i en demana també explicacions. Sobre el dèficit inversor de l’Estat, Illa insisteix que aquest es va generar durant els governs del PP a l’Estat espanyol i assegura que el PSOE “intenta solucionar els problemes, superar els errors i apostar pel diàleg”. Illa ja s'havia pronunciat en aquests termes aquest mateix cap de setmana: dissabte va retreure les crítiques dels representants del Govern tot demanant “no crear problemes nous”. Anant és enllà, el líder socialista afirmava que la discussió sobre quina ha de ser la composició de la bilateral d’infraestructures és buscar-li “tres peus al gat”. 

L'opinió de Vilalta 

Illa no ha estat l'únic a reaccionar al congrés de Junts i la seva nova directiva, amb Laura Borràs i Jordi Turull substituït Carles Puigdemont i Jordi Sánchez al capdavant del partit. Marta Vilalta ha reclamat a la nova direcció de Junts que "no s'equivoquin d'adversaris" i també "lleialtat" al Govern. En declaracions als mitjans, la portaveu d'ERC ha expressat el seu respecte als processos interns de la formació i ha esperat que el congrés serveixi per endreçar l'espai de la "dreta" independentista.

Amb tot, la republicana ha recordat a Junts que els adversaris no són ells, que són "companys de viatge", i els ha demanat que segueixin tenint "les prioritats clares" i amb un "ferm compromís" contra la corrupció. Ha lamentat les crítiques contra ERC i ha reivindicat la "unitat estratègica" de l'independentisme per fer front comú davant dels incompliments del govern espanyol.