La negociació dels pressupostos continua irritant Salvador Illa. El líder del PSC ha situat la qüestió dels comptes al centre de la seva intervenció d'aquest dimecres, durant el ple en què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presentat el seu nou Govern. Així, Illa ha lamentat que els primers passos de l'executiu monocolor d'ERC són "més que decebedors", qualificant-los fins i tot de "preocupants", després d'una primera setmana i mitja que no ha arrencat amb l'estabilitat que desitjaven els socialistes. "Anuncia que l'1 de gener no hi haurà pressupostos aprovats", li ha etzibat, en referència a les recents declaracions d'Aragonès. "Jo li dic que, si vol, dimarts vinent pot portar els comptes i, si vol, l'1 de gener hi ha pressupostos a Catalunya. Prou d'excuses".

DIRECTE | Ple del Parlament del nou Govern: Pere Aragonès explica els canvis a l'executiu

 

D'aquesta manera ha carregat novament el cap de l'oposició contra el president de la Generalitat per la situació dels comptes. Novament, Illa ha tornat a allargar la mà a Aragonès per aprovar els pressupostos, subratllant el dret del president de rebutjar-ho, però mostrant-se sorprès pel seu posicionament, especialment després que Aragonès hagi insistit durant la darrera setmana a Junts que doni suport als comptes. "Vull ser respectuós, però té un punt d'ingenuïtat. Dir que després de fer fora els seus socis de coalició vol el seu suport, no ho entenc. Expliqui-m'ho més bé", li ha etzibat. "Em sembla molt difícil d'entendre, i callo moltes coses".

L'altra qüestió que Illa ha situat sobre la taula com a preocupació de primer nivell ha estat la polèmica suscitada pel relleu del cap dels Mossos d'Esquadra aquest dilluns. "Prou interferències polítiques", ha reclamat el socialista, insistint així en aquest punt i titllant-lo de "preocupant".

 

"Ara, les temeritats no són bones"

Amb tot, el partit més votat a les darreres eleccions també ha aprofitat per fer d'oposició i advertir Aragonès sobre la seva situació de solitud al Parlament. "Ara mateix, les temeritats no són bones. És una temeritat no entendre quins suports té, i encara més rebutjar suports", li ha dit en referència a la possibilitat de comptar amb els socialistes. En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat també durant la rèplica, avisant que, si Aragonès no vol eleccions, ha de seure i enraonar. "El problema del seu Govern és un problema de viabilitat parlamentària, i la incertesa no és més aconsellable".

Davant d'això, ha reivindicat que l'única solució possible és que Catalunya "s'endreci políticament i socialment". "Els catalans demanen centrar els seus esforços a resoldre els problemes reals que tenen, actuar amb més sentit comú i de país", ha subratllat, per la qual cosa ha reclamat "ordre a la política i ordre a la societat". "Convé acabar amb el desgovern, tot el contrari del desgavell del passat mes i mig. Calen més certeses que incerteses. Convé un Govern fiable, tot el contrari del Govern més feble des de la democràcia", ha llançat.