Un 14 d'abril del 1931 de fa 85 anys, Barcelona era la primera ciutat en proclamar la II República. Va fer-ho Lluís Companys des de l'Ajuntament de la capital catalana i, poques hores més tard, Francesc Macià proclamava la República Catalana dins l'espanyola.

Avui, molts polítics han volgut commemorar l'aniversari a través de les xarxes socials. Sobretot ho han fet membres del Govern i els principals líders dels partits d'esquerres estatals.

1. Junqueras, per la llibertat

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha volgut recordar la República posant de manifest la confluència entre "la defensa dels més dèbils i dels drets nacionals".

2. Romeva cita Macià

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha recuperat unes paraules de l'expresident Francesc Macià, que es podrien aplicar al procés català actual.

3. Forcadell recorda els valors republicans

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s'ha lamentat que molts estats de la Unió Europea hagin "oblidat" els valors republicans.

4. Sánchez, salut i República

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat breu en les seves paraules, però no s'ha oblidat de fer una menció durant el dia de la República.  

5. Iglesias reivindica la democràcia

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, s'ha qüestionat si el concepte de la democràcia es pot separar de la República i, com Forcadell, ha reivindicat els seus valors.

6. Garzón, entusiasmat

El portaveu d'Izquierda Unida-Unidad Popular, Alberto Garzón, esperava amb ganes que arribés el 14 d'abril per celebrar l'anviersari de la República.