Pablo Iglesias torna tímidament a la política. Ho fa amb el seu antic partit, Unidas Podemos. Quatre mesos després d'acomiadar-se i tallar-se la cueta, ara prepara el seu retorn, però des de la fundació del partit. Darrerament s'havia passat al gènere de la tertúlia radiofònica, a programes com el Món a Rac1 o l'Hoy por Hoy de la Cadena Ser, però anar-hi una hora a parlar de tot sembla que no li ha estat suficient comparat amb el ritme frenètic de quan era vicepresident del govern espanyol.

Des de la fundació Instituto 25-M, Iglesias se centrarà a promoure i fer difusió del partit a Europa i l'Amèrica Llatina. Així doncs, s'especialitzarà en l'àmbit de la consultoria i es convertirà en un dels promotors del think tank dels valors i pensaments de la formació lila. La seva arribada de ben segur que serà aplaudida per amics públics del partit, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. No obstant, també genera malestar entre els seus crítics, ja que consideren que, en aquests moments, està totalment desvinculat de l'activitat diària del partit. A més, també comportarà fer fora del càrrec Idoia Villanueva, propera a Ione Belarra, l'actual ministra de Drets Socials i Agenda 2030 a la Moncloa.

Dins la fundació, anirà de la mà del president d'aquesta, Juan Carlos Monedero. Aquest lidera l'organisme des del juliol del 2020 i l'objectiu marcat és "una FAES d'esquerres que seria molt bona per a Espanya i Europa". El professor madrileny s'ha reconvertit en el terreny de la consultoria i, com Iglesias, també s'ho compagina amb les tertúlies dels mitjans. Tornant a aquest, també col·labora a la UOC en una investigació sobre el discurs polític a través de les xarxes socials. Com ja s'havia anunciat anteriorment, Iglesias també vol crear un nou programa televisiu, que podria ser online, i reforçar la marca Unidas Podemos, sobretot a l'Amèrica Llatina on, ara mateix, tenen el seu gran públic.

Pablo Iglesias va deixar el passat mes maig tots els seus càrrecs orgànics i des d'aleshores no ha assistit a reunions de l'executiva ni del Consell Ciutadà. On l'hem pogut escoltar, a través de les ones, Iglesias ha reclamat als partits de l'esquerra "diferents al PSOE" més unitat per evitar un govern entre el Partit Popular i Vox que veu "possible si no canvia la situació".

Fotografia de portada: imatge de recurs de Pablo Iglesias