El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha anunciat que la seva formació interposarà un recurs contra l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya.

L'anunci es produeix pràcticament un mes després de l'aplicació de les mesures d'intervenció de l'autonomia, el cessament del Govern, la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions per al 21 de desembre per part del president espanyol, Mariano Rajoy.

A la vegada, l'ofensiva d'Iglesias sembla que vol impulsar la candidatura de Xavier Domènech, que ha arrencat la campanya amb poca força a les enquestes.

PP, PSOE, PSC i Ciudadanos han ratificat aquest dijous l'entrada en vigor d'aquest article mitjançant una votació al Congrés forçada per una moció que havia presentat el PDeCAT, que instava a derogar aquests decrets, a més d'implementar les reformes necessàries per "garantir la independència judicial".

La moció ha comptat amb 89 vots a favor i 239 en contra, de manera que ha quedat rebutjada. Així i tot, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ja havia instat la formació morada aquest dimecres a la tarda, davant la porta dels lleons de la cambra baixa, a presentar el recurs, atès que tenien "moltes coses en comú" contra "el front colpista" i Podemos podia fer-ho, ja que tenien 50 escons.

Tot i que Iglesias només ha fet un anunci, s'espera que al llarg de les properes hores el recurs contra el 155 sigui presentat oficialment.

Això passa a les portes de la campanya catalana per al 21-D i després que la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría denunciés aquest dimecres la posició de Podemos. "Vostè ve aquí a fer campanya per l'independentisme secundari, secundant-ne totes les propostes, fins i tot la dels presos polítics, i per això els han hagut de cridar l'atenció a l'Ajuntament de Barcelona", va dir al líder d'En Comú, Xavier Domènech.

Més tard, Santamaría va carregar contra Domenech burlant-se dels consellers que demanen sortir de la presó, assegurant que el programa electoral dels comuns "s'assembla més a l'escrit de defensa al Suprem dels independentistes" Amb un mig somriure, li va dir que només li calia acatar el 155 "per assemblar-se als independentistes".