Iglesias amb el seu maletí de diputat en el Congrés / EFE El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha donat per fet que la candidatura En Comú Podem, que es va presentar a les generals del 20 de desembre i va ser patrocinada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es repetirà en les catalanes, si és que finalment tornen a convocar-se, i guanyarà els comicis "bé siguin al març, setembre o siguin quan siguin". Iglesias, que ha recollit avui l'acta de diputat al Congrés, ha apostat per repetir una fórmula que ha tingut bons resultats en les eleccions generals. En Comú Podem va ser la primera força a Catalunya, amb dotze escons i prop d'1 milió de vots, per contrast amb el fracàs clamorós de la coalició Catalunya Sí que és Pot (Podem, ICV, IU i Equo) que va ser relegada al quart lloc en les catalanes del 27 de setembre. El 27S, la confluència de l'esquerra alternativa, encapçalada per Lluís Rabell, només va aconseguir onze diputats, dos menys que els obtinguts per ICV-EUiA als comicis del 2012. Colau no va participar en aquesta campanya, a diferència de la seva alta implicació en la del 27S en favor de la llista liderada per Xavier Domènech. En Comú Podem aspira a formar grup propi al Congrés, que podria ser el més gran de les forces catalanes a la Cambra Baixa. La confluència va fer bandera de la celebració d'un referèndum a Catalunya sobre la relació amb Espanya que Iglesias ha fet seu i, de fet, ho manté com a condició per pactar un govern alternatiu amb el PSOE.

Colau marca distàncies

Per això, són moltes les veus que apunten Colau com a possible candidata a la Generalitat. De fet, el mateix Domènech va donar pàbul a aquesta hipòtesi en remarcar dilluns la capacitat de projecció i lideratge de Colau més enllà de l'alcaldia. No obstant això, i no sense cert grau d'ambigüitat, l'alcaldessa ha aclarit aquest matí a Twitter que la seva prioritat és l'Ajuntament i que, en tot cas, Barcelona En Comú, la plataforma que lidera, no ha debatut encara "el nou escenari" que pot obrir-se si finalment es convoquen noves eleccions al Parlament. En paral·lel, i a través d'un comunicat, BComú ha remarcat que encara no ha debatut la seva participació en unes eventuals eleccions catalanes i s'ha desmarcat dels posicionaments de Catalunya Sí que Es Pot, formació amb la qual diu "no tenir cap relació orgànica". "En el dia d'avui, la feina i els esforços de Barcelona En Comú se centren a donar suport al grup municipal de l'Ajuntament de Barcelona, així com al nou grup parlamentari d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats", assenyala el text. BComú compta amb dos diputats al Congrés en la llista de la confluència En Comú Podem.

La decisió de la CUP

En el comunicat, Barcelona En Comú també manifesta el seu respecte "a la CUP i a la seva decisió" de no investir Artur Mas com a president de la Generalitat. Així mateix, BComú aprofita per "insistir" que aquesta formació "no està representada en el Parlament", també destaca que "les veus que allà es manifestin no representen l'organització", i recorda que "no és possible" equiparar els resultats de les eleccions catalanes amb els de les espanyoles, perquè els actors "són diferents". (FOTO exterior: Iglesias amb Domènech i Colau en un míting en les eleccions del 20D / S. ALCÀZAR)