Els escàndols de la casa reial cada cop són més. La setmana passada, des dels Emirats Àrabs, Joan Carles I va procedir a una segona regularització fiscal, pagant 4,4 milions d'euros prèviament defraudats a l'Agència Tributària. Ahir es coneixia un altre escàndol, que amplia el cercle: les seves filles, les infantes Cristina i Elena, van "aprofitar" una visita al seu pare a la dictadura àrab per vacunar-se abans d'hora, segons va revelar El Confidencial. Tot això no passa desapercebut per al soci petit de La Moncloa, Unidas Podemos, que impugna la institució monàrquica. Avui ha estat el vicepresident segon, Pablo Iglesias, qui ha vist més clar que mai que s'obre pas un "horitzó republicà" entre tanta corrupció reial. Mentrestant, els socialistes es posen de perfil.

En una intervenció en obert durant la reunió del grup The Left al Parlament Europeu, el líder de Podemos ha insistit que "en la societat espanyola existeix un debat sobre la utilitat de la monarquia, que va creixent cada cop que des de la mateixa casa reial ofereixen nous escàndols que produeixen una nova indignació en una part importantíssima de la nostra societat". En aquest punt, davant dels seus companys europeus, Iglesias ha sostingut que "la societat espanyola no accepta que membres de la casa reial es vacunin a Abu Dhabi quan molts ciutadans espanyols estan disciplinadament a la cua per quan tinguin disponibilitat de vacunes".

A l'escàndol de les vacunes hi ha sumat els "casos de presumpta corrupció que afecten l'anterior cap de l'Estat", que "empenyen aquest debat en una direcció que per a nosaltres és bona, una direcció d'horitzó republicà". El vicepresident segon del govern espanyol ha defensat que Espanya, tant a nivell econòmic com de respecte de les identitats i a la plurinacionalitat, "serà millor quan tingui una República". Ha promès treballar en aquesta direcció, "encara que molesti a determinats poders mediàtics o a sectors de l'Estat profund que tenen dificultats per acceptar els resultats de la democràcia".

Govern de coalició, “terreny de combat”

El secretari general de Podemos també ha fet referència a les tensions i disputes entre els dos socis del govern espanyol. En aquest sentit, ha insistit a “normalitzar” les discrepàncies en un executiu de coalició. “Els governs també són un terreny de combat polític. Esclar que el PSOE i nosaltres representem interessos diferents”, ha assegurat. Pel que fa a la regulació dels lloguers, que el PSOE es nega a complir, ha subratllat que “no demanem res diferent d'allò que vam signar el president i jo”. Ha vist normal que “tot el pes de la patronal immobiliària s’estigui expressant a través d’alguns mitjans”, però ha garantit que “ho portarem fins al final i guanyarem aquesta batalla”.