No hi ha cap dia que passi sense una nova discrepància entre els socis del govern espanyol. A banda de les protestes per Pablo Hasél, aquest dilluns s’ha evidenciat públicament amb les mesures per a regular els preus del lloguer. El PSOE i Unidas Podemos ho van acordar en el marc de la negociació dels pressupostos de l’Estat. Però aquell acord sembla avui que s’ha convertit en paper mullat. Almenys en aquests termes s’ha expressat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, que ha rebutjat “imposar” un control de preus en la futura llei d’habitatge. La mà dreta de Pablo Iglesias a la Vicepresidència Segona, Ione Belarra, l’ha avisat que allò acordat s’ha de complir.

Concretament, en una declaració amb Pedro Sánchez el passat octubre, el vicepresident Pablo Iglesias va prometre “la llei estatal d’habitatge amb més grau intervenció d’Europa”. En aquest sentit, va assegurar que, abans de quatre mesos —que finalitzen aquest mes de febrer— volien portar al Congrés una norma que estableixi “mecanismes de baixades de preu” en les zones de mercat tensionades. Per a elaborar l'avantprojecte van assegurar que escoltarien els sindicats de llogaters.

Avui aquell compromís s’ha diluït. En roda de premsa aquest dilluns des de Ferraz, José Luis Ábalos ha recordat que els dos socis del govern espanyol tenen “concepcions diferents” i que serà difícil que s’acordi un mecanisme de regulació dels preus. “Creiem que és positiu i més eficaç promoure que imposar”, ha sostingut el ministre socialista. Per això, en lloc de fixar topalls als lloguers, s’ha mostrat més partidari de fórmules com els incentius fiscals i “altres mesures” per fer que els propietaris baixin les rendes. En canvi, ha rebutjat imposar mesures que puguin provocar una “detracció del mercat”. També ha evitat posar-se terminis.

La resposta de l’altra banda del govern ha vingut de la mà de Ione Belarra, secretària d’Estat d’Agenda 2030 i encarregada de negociar la llei d’habitatge per part de Podemos. En un missatge a Twitter, ha reproduït part de l’acord que van subscriure per als pressupostos de l’Estat, on totes dues formacions es comprometien a “regular la contenció de rendes del lloguer en la llei d’habitatge”. En aquesta línia, Belarra s’ha limitat a afegir-hi: “Allò pactat obliga”.

 

Per la seva part, el compte de Podemos ha publicat una captura del programa de govern de coalició, que parla de “mesures normatives per a posar sostre a les pujades abusives de preus de lloguer” en determinades zones, a partir de l’índex de referència de preus. És per això que la formació diu que “no hi ha excuses” i que “allò acordat es compleix”.

ERC i Bildu demanen explicacions

Però Unidas Podemos no ha estat l'únic que ha reclamat als socialistes que compleixin. En el marc de la seva cooperació a Madrid, els grups d'ERC i EH Bildu al Congrés dels Diputats també han demanat conjuntament la compareixença del ministre de Transports, José Luis Ábalos, per "donar explicacions davant l'enèsim intent d'incompliment del PSOE". En aquest context, el portaveu Gabriel Rufián s'ha preguntat "de què serveix protegir la gent d'un virus si no la protegeixes de la misèria i la precarietat que comportarà".