635911421352830982w

"Imprescindible la convocatòria d'un referèndum a Catalunya". Així queda la nova proposta de Podemos en matèria de dret a decidir. Segons el document, aquest s'hauria de fer amb "totes les garanties i hauria d'incloure una sola pregunta clara". Ho ha explicat el seu líder, Pablo Iglesias, després d'afirmar el seu desacord que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, "hagi vetat ERC i DiL de les negociacions". Iglesias veuria positiu asseure's i parlar amb ells, i no descartaria una "abstenció d'aquestes formacions".

Segons ha afirmat, tampoc es mostraria en contra d'una abstenció de Ciutadans (C's), apel·lant al "seu sentit d'Estat", de manera que s'evitin noves eleccions. Per això, li farà arribar al seu president, Albert Rivera, el nou informe. Tanmateix, els taronges han reiterat la voluntat de mantenir "la unitat d'Espanya", i no donar suport a un acord que comprengui qüestions que la "posen en perill", com ara el Ministeri de la Plurinacionalitat.

L'altra proposta del document que més novetat suposa és la Secretaria d'Estat Anticorrupció, l'organisme "més ambiciós" amb què ha comptat la democràcia espanyola en aquest sentit. "Volem evitar més Barberás, Aguirres", ha dit Iglesias. Segons afirma, aquest és un dels problemes més rellevants que hi ha a l'Estat i caldria aplicar-ne mesures.

Alhora, es proposa reduir el salari del vicepresident, una nova llei de partits, la dissolució de les diputacions i la reforma del Senat. Les mesures d'emergència social també són uns eixos rellevants, tant per al seu partit com per a les confluències, però ja no demanen derogar l'article 135, sinó modificar-lo perquè no prioritzi el pagament del deute.

Els ministeris

El líder de Podemos ha presentat els ministeris i ha afirmat que "aquest Govern ha d'assegurar el progrés i el canvi polític a Espanya. Enfront d'un govern dèbil i en minoria, volem un govern fort i en majoria, amb un suport popular històric", és a dir "més d'11 milions de votants". Malgrat que aquesta vegada els morats no han posat nom als titulars de les carteres, com sí que ho van fer amb l'oferta anterior, les carteres serien les següents:

  • Ministeri d'Economia, Hisenda i Garantia Ciutadana
  • Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
  • Ministeri de Defensa
  • Ministeri de Justícia
  • Ministeri d'Educació, Investigació, Desenvolupament i Innovació
  • Ministeri de Cultura
  • Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Consum
  • Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme
  • Ministeri de l'Interior
  • Ministeri de Salut i Serveis Socials
  • Ministeri de Medi Ambient
  • Ministeri d'Igualtat
  • Ministeri de Plurinacionalitat, Administracions Públiques i Municipalisme
  • Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació

La direcció de Podemos considera que hauran de ser repartides segons el volum de suport electoral dels socis de l'acord. Alhora, el document inclou també una memòria econòmica, per garantir la viabilitat de les propostes, fet que Iglesias ha volgut fer valer.

Govern de Coalició

Com va succeir en l'anterior ocasió, el líder dels morats ha assegurat que el Govern hauria d'estar format per Podemos, PSOE, IU i les confluències. En matèria ministerial, es contempla la presidència per a Pedro Sánchez, i la vicepresidència per a ell, de manera que es garanteixi el "check and balances", propi de la cultura anglosaxona que permet que els diferents actors se supervisin entre ells. "Com Regne Unit o Canadà", ha dit.

La vicepresidència es reservaria el control del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) –servei d'espionatge de l'Estat–, la Secretaria d'Estat de Comunicació, el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), o el Boletín Oficial del Estado.

La ronda de contactes

El cap de llista de Podemos vol mantenir una ronda de contactes, on primer es veurà "amb qui tenim previst formar Govern". Les confluències d'En Marea i En Comú Podem van implícites en el seu grup, i sols s'adreçarà a Compromís, que negociava per separat. "Amb Oltra em veuré divendres a Madrid", alhora que es reunirà amb Alberto Garzón (IU), "segurament dijous", i "tenim previst poder-nos reunir amb Sánchez entre dijous i diumenge", ha dit.

El segon nivell de contactes seran Ciutadans, ERC, DiL, PNB i la resta de formacions parlamentàries. Finalment, es veurà amb el president del Partit Popular (PP) Mariano Rajoy, amb la "cortesia que és necessària", en tant que document de Govern, i qui haurà de ser el "líder de l'oposició". Ara bé, Iglesias no està disposat a demanar el seu suport.

Personalitats

L'informe ha estat adreçat a Francesc Homs (DiL), Rivera (C's), Oltra (Compromís), Rajoy (PP) i Sánchez (PSOE), entre d'altres. També l'han rebut la resta de forces polítiques amb representació parlamentària, així com diversos alcaldes i alcaldesses, els sindicats, la patronal i grups de la societat civil.

Ha estat elaborat per l'economista de Podemos, Nacho Álvarez, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, la secretària d'Estudis i Programes, Carolina Bescansa, Íñigo Errejón, Irene Montero, entre d'altres figures del partit i les confluències.