A la Comunitat de Madrid avui celebren Sant Josep. És festa, no hi ha activitat política, però sí que en trobem a les xarxes socials. La campanya promet grans moments, frases esperpèntiques i sorpreses. A Twitter, Podemos Madrid ha començat a promoure el seu candidat, Pablo Iglesias, incentivant els madrilenys a votar per correu postal. Tal com va passar en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, aquesta opció és prèvia al dia marcat, el proper 4 de maig, i per tant cal engegar la màquina. De moment, ja han fet viral un lema: 'Fer fora Ayuso mai va ser tan fàcil' i acompanyen la frase amb una urna de color lila.

Echar a Ayuso cartell Podemos

Cartell d'Unidas Podemos amb una urna

L'etiqueta escollida per promocionar el cartell és 'Acomiada Ayuso per correu'. Però trobem més pancartes com aquesta: 'Més vots, menys Ayuso'. I recorden que la sol·licitud del vot es pot fer prèviament, via online, fins al 24 d'abril.

Votos Ayuso cartell Podemos

Cartell d'Unidas Podemos amb una bústia de Correus

O un altre que relaciona l'entrada d'Ayuso amb la continuïtat de la ultradreta de Vox al govern madrileny: "Evita que Ayuso posi Vox al govern de la Comunitat".

Cartell Ayuso Vox Podemos

Cartell d'Unidas Podemos d'una manifestació contra el feixisme

Podemos considera vital promoure una gran participació i està convençut que el Partit Popular i Vox pretenen fer una estratègia diferent, en aquest cas reduir el percentatge de vot, per afavorir els seus interessos.

La petició de vot també es pot fer de forma presencial a Correus i, posteriorment, aquest organisme envia la sol·licitud al cens electoral, encarregats de remetre la documentació necessària per efectuar el vot. Després, el sol·licitant ja podrà entregar el seu vot a l'oficina. El període per entregar la papereta va del 14 al 27 d'abril. 

Per la seva banda, el PP madrileny s'ha limitat a felicitar el Dia del Pare, coincidint amb Sant Josep. Les primeres enquestes i sondejos electorals comencen a reflectir els efectes que l'anunci de Pablo Iglesias pot tenir. Segons un sondeig elaborat per DYM, la irrupció del líder d'Unidas Podemos en la carrera cap a les urnes enforteix la seva rival, Isabel Díaz Ayuso. La seva candidatura aconseguiria l'efecte contrari, que és donar més força a l'actual presidenta en el tauler polític madrileny. Si analitzem la intenció de vot dels enquestats per DYM, la irrupció del fins ara vicepresident segon en la campanya madrilenya provoca una baixada en la resta de formacions polítiques excepte en la seva i la de PP, una prova de la polarització d'aquestes eleccions.

Ayuso guanyaria els comicis amb el 36,5% dels vots, que li donen entre 50 i 53 escons. El PSOE d'Ángel Gabilondo queda en un segon lloc i baixa al 27,7% en intenció de vot, amb 31 o 33 diputats. Després, Más Madrid de Mónica García, que s'ha negat a anar conjuntament amb Iglesias, també baixa, d'un 15,1% a un 13,1%. I Vox, que amb l'anunci d'Iglesias també rep un cop: passa del 12,4% al 10,8%.