El fundador de Podemos i exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha assegurat que els resultats de les eleccions d'Andalusia han "posat a tir" del Partit Popular i de Vox arribar a La Moncloa. "Això d'ahir posa més a tir del bloc de la dreta per arribar al Consell de Ministres. Crec que no és opinable i s'ha d'assumir per poder posar-hi remei a temps", ha argumentat Iglesias en el seu podcast La Base. La desfeta de l'esquerra espanyola a Andalusia i la històrica majoria absoluta de Juanma Moreno amb el PP no ha passat desapercebut per Iglesias, que ha afirmat que els resultats d'ahir tenen una traducció a l'àmbit nacional del Congrés dels Diputats.

"És un fet que l'orientació del vot dels andalusos determina en gran manera qui governarà Espanya", ha assegurat l'exvicepresident de l'executiu espanyol. La batacada que ha patit l'esquerra ha sigut estratosfèrica en tots els sentits perquè, com ha argumentat Iglesias, el PSOE "ni tan sols ha repetit els resultats de Susana Díaz" i que Por Andalucía i Adelante Andalucía "han perdut suports i han perdut molts escons". Tot això anteriorment esmentat, segons Iglesias, "tampoc és opinable". Més endavant, llegint els titulars de premsa en els que ha analitzat els dolentíssims resultats de l'esquerra, Iglesias sí que s'ha mostrat molt crític. "Ara sí que resulta que anar en dues candidatures diferents penalitza. Juraria que algun cop vaig llegie en la progressia mediàtica que anar dividits suma més", ha protestat en referència a les escissions de Por Andalucía i Adelante Andalucía.

La batacada històrica de l'esquerra

El PSOE s'ha vist literalment escombrat a Andalusia, un territori que havia estat el seu històric feu electoral i on ha caigut per sota de la barrera del milió de vots. Els resultats han sigut tan desastrosos per a la formació socialista que, amb els 30 escons que ha sumat, no ha aconseguit ni tan sols retenir els 33 diputats aconseguits per Susana Díaz en els darrers comicis. Mentre el PP ha obtingut la majoria absoluta i ha guanyat a totes les províncies, el PSOE no ha assolit ni tan sols retenir la província de Sevilla, un territori on mai havia estat abatut en cap convocatòria a urnes. 

Totes les mirades es giraven cap a la Moncloa, després que el candidat socialista Juan Espadas era l'aposta personal de Pedro Sánchez per passar pàgina a l'etapa de Susana Díaz. El revés d'Andalusia ve, a més, a sumar-se al fracàs registrat el passat mes de febrer a Castella i Lleó i a la patacada a Madrid de maig del 2021. Des de la seu de Ferraz ja des de primera hora del vespre es va optar per subratllar que aquestes eren unes eleccions autonòmiques que no tindrien efecte a nivell estatal. Pedro Sánchez va seguir els resultats des de la Moncloa, mentre que a la seu electoral ha seguit l'escrutini la cúpula de la formació i diferent ministres. La vicesecretària general, Adriana Lastra, va sortir a valorar els resultats a la seu del PSOE en una compareixença sense preguntes on va voler acotar el revés obtingut aquesta nit assegurant que els socialistes "segueixen liderant les enquestes nacionals".