La Fiscalia de Madrid investiga si l'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, va cometre un delicte d'injúries contra el jutge a càrrec del denominat 'cas Dina', Manuel García Castellón, en anomenar-lo "prevaricador" i "mediocre" l'abril passat. Fonts fiscals han confirmat que la Fiscalia de Madrid va rebre la setmana passada de la Fiscalia General de l'Estat (FGE) un escrit que recull els fets per determinar si constitueixen o no un presumpte delicte d'injúries o calúmnies. Fins ara ni s'ha adoptat una decisió ni s'han practicat diligències, segons han indicat les fonts consultades.

Mediocre i prevaricador

Les mateixes fonts han precisat que des de la FGE, dirigida per Dolores Delgado, es va remetre la comunicació a la delegació de Madrid en considerar que és la competent per estudiar el cas, ja que és on dona servei García Castellón, titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 6 de l'Audiència Nacional, tal com ha publicat El Mundo. Aquest jutge va ser a càrrec del denominat 'cas Dina', que és la peça número 10 del 'cas Villarejo', on s'investiga el recorregut que va tenir la targeta telefònica des que a Dina Bousselham, exassessora d'Iglesias, li van robar el mòbil en un centre comercial el 2015 fins que part del seu contingut va aparèixer publicat en la premsa.

Les declaracions d'Iglesias que ara té sobre la taula la Fiscalia de Madrid van tenir lloc el passat 19 d'abril en el marc de la presentació del seu llibre, editat pel periodista Aitor Riveiro, sobre diverses entrevistes amb l'exlíder de Podemos. L'exvicepresident va assegurar que el magistrat no havia aconseguit el seu objectiu de destruir-lo. "La història ha de dirimir si passa a la història com un jutge mediocre, que és el que pensen bona part dels seus companys per la debilitat de les seves instruccions i les diferents respostes que va obtenir, o si per al contrari passa a la història com un prevaricador", va dir Iglesias. Ara, el Ministeri Públic resoldrà si les esmentades paraules constitueixen o no un delicte contra el jutge d'instrucció.

No el van imputar

Manuel García-Castellón va decidir tancar el cas Dina el gener passat sense imputar Iglesias. Així ho va decidir després que la policia li comuniqués que és impossible accedir al contingut de la targeta del mòbil de Dina Bousselham ni recuperar la seva informació. El jutge va acordar no prorrogar la instrucció del cas, el termini del qual expira dissabte 29 de gener. "La instrucció s'ha de donar per acabada", assenyalava a l'interlocutòria, quan encara quedaven pendents una sèrie de diligències que no havien de suscitar la necessitat d'analitzar cap altra via. Fonts de Podemos ja van retreure llavors al jutge que ha provat de convertir les víctimes d'aquesta causa en sospitosos i que llavors es negava a investigar els responsables del robatori del telèfon.