El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, i tots els ministres membres d'Unidas Podemos assistiran dilluns vinent a l'acte del Dia de la Hispanitat que se celebrarà al Pati de l'Armeria del Palau Reial presidit pels Reis, segons han confirmat a Europa Press fonts governamentals.

Serà la primera vegada que Iglesias participi en els actes del 12 d'octubre, ja que fins ara com a líder de Podemos havia declinat la seva assistència i havia delegat la representació a la tradicional desfilada pel centre de Madrid a algun altre dirigent de la formació morada.

Aquest 12 d'octubre és el primer del govern de coalició liderat per Pedro Sánchez i Iglesias, com a vicepresident de l'Executiu, sí que participarà en l'acte institucional. En aquest cas, a causa de la pandèmia de la Covid-19, la desfilada s'ha substituït per un auster acte militar al Palau Reial.

També acudiran la resta de membres d'Unidas Podemos que formen part del Consell de Ministres: el ministre de Consum, Alberto Garzón; la ministra de Treball, Yolanda Díaz; la ministra d'Igualtat, Irene Montero; i el ministre d'Universitats, Manuel Castells.

Les crítiques dels ministres a Felip VI

L'acte de dilluns vinent tindrà lloc poc després de les crítiques d'alguns d'ells a la monarquia com a conseqüència de la polèmica generada per l'absència del Rei en el lliurament de despatxos als nous jutges a Barcelona i la posterior trucada de Felip VI al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmesdient-li que li hagués agradat estar.

Iglesias va dir llavors que "el respecte institucional significa neutralitat política de la direcció de l'Estat". I aquest divendres va justificar l'absència de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els membres del Govern en un altre acte del Rei a Barcelona. "No té massa partidaris a Catalunya", va dir.

Les crítiques també van arribar de mà del ministre de Consum i líder d'IU, Alberto Garzón, qui va acusar la monarquia de "maniobrar" contra "el Govern democràticament elegit".