L'Institut Català de Finances ha aprovat finalment aquest vespre cobrir les fiances que reclama el Tribunal de Comptes als excàrrecs responsables de l'acció exterior del Govern entre el 2011 i el 2017. D'aquesta manera, l'ICF recolzarà el contraaval del Fons Complementari de Riscos que va aprovar el Govern el passat 6 de juliol. 

La decisió ha estat aprovada per la Junta de govern de l'Institut Català de Finances i, fonts d'Economia han explicat que el departament està tramitant la documentació necessària per fer-la arribar al Tribunal de Comptes. El Tribunal reclama 5,4 milions d'euros a 34 exmembres i exalts carrecs del Govern abans de les 12 hores d'avui.

Gir de la decisió

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ja havia anunciat aquest matí al Parlament durant la sessió de control al Govern que l'ICF cobriria l'operació. L'anunci arribava després que ahir el conseller havia desestimat aquesta possibilitat a més d'admetre que no havia aconseguit l'aval de cap entitat bancària per al Fons del Govern.

 

Això no obstant, ahir a la tarda la via de l'ICF es va reobrir. Giró va presentar un recurs davant del Tribunal de Comptes demanant 15 dies més per a presentar els avals. En el seu escrit la conselleria va argumentar que diferents persones afectades pel procediment del Tribunal de Comptes havien demanat acollir-se al Fons i encara no s'han pogut completar els tràmits necessaris per comprovar si tenen les condicions necessàries per obtenir la cobertura.

Tensió a l'executiu

Aquest tema ha provocat les darreres hores tensions entre els socis de l'executiu. Giró ha explicat durant la sessió de control que havia abordat el tema amb el president, Pere Aragonès, aquest mateix matí i Aragonès, ha agraït davant l'hemicicle la feina feta pel conseller.

Tot i que la conselleria d'Economia ha demanat un termini de 15 dies més per presentar les fiances, el Tribunal de Comptes ha anat desestimant els diferents recursos presentats sobre aquesta qüestió. 

El termini per presentar la documentació acaba a les 12 hores d'aquesta nit, raó per la qual una part dels encausats es preparaven ahir per presentar els seus béns com a avals.

També aquest matí, la Caixa de Solidaritat ha fet un nou ingrés al Tribunal de Comptes per desbloquejar béns embargats dels responsables del 9-N i poder aportar-los com a fiances en aquest cas.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró / ACN