Cursa contra rellotge del Govern davant del Tribunal de Comptes. El conseller d'Economia, Jaume Giró, també ha presentat un escrit davant d'aquest òrgan fiscalitzador demanant una ampliació del termini per fiançar els 5,4 milions d'euros que reclama a 34 exmembres i alts càrrecs de l'executiu. La petició del conseller d'Economia es va presentar ahir a la tarda davant del Tribunal de Comptes.

Tot i que al migdia el Govern havia descartat respondre amb el Fons Complementari de Riscos, que va aprovar el passat 6 de juliol, a les fiances que s'han de dipositar avui, aquest matí el conseller ha explicat que finalment sí que serà l'ICF qui respondrà pels avals.

Aquests moviments han provocat tensió entre els socis de Govern les darreres hores i, de fet, Giró ha explicat que havia abordat aquest matí la decisió amb el president, Pere Aragonès.

Temps per verificar les sol·licituds

En l'escrit que es va presentar ahir a la tarda al Tribunal de Comptes, el Departament d'Economia argumenta que necessita temps per poder verificar totes les sol·licituds que s'han presentat de les persones interessades a acollir-se al Fons Complementari de Riscos

El llei del Govern sobre aquests Fons assenyala que els òrgans competents disposen de deu dies per realitzar la verificació prevista, per la qual cosa encara s'està completant els tràmits necessaris per comprovar si les persones que han demanat acollir-s'hi tenen les condicions necessàries per obtenir la cobertura.

Quinze dies més

El text que la conselleria ha presentat davant del Tribunal de Comptes recorda que avui conclou el termini que s'ha atorgat per presentar les fiances, però que el procediment per comprovar si correspon concedir els avals que s'han sol·licitat encara no s'ha pogut completar. Per aquesta raó, la conselleria demana disposar de 15 dies més a partir del dia en què es va rebre la darrera petició, que va ser ahir, 20 de juliol.

També l'expresident Carles Puigdemont va presentar ahir un escrit en què reclama que es desestimi la decisió de no atorgar un nou termini per al pagament de les fiances.

Després que el Govern va descartar en la roda de premsa d'ahir al migdia utilitzar el Fons Complementari de Riscos, una part dels encausats es preparaven ja per respondre amb els seus béns a les fiances. També hi ha hagut moviments per parts dels partits, mentre que la Caixa de Solidaritat ha desbloquejat amb els diners que ha aconseguit recollir propietats d'alguns dels encausats pel 9-N, que estaven embargades, per poder-les utilitzar per a les fiances.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, avui al Parlament  / ACN