El líder del PSC, Miquel Iceta, ha descartat avui acceptar alguna de les dues propostes de referèndum sobre la independència que En Comú Podem li ha plantejat. Iceta ha dit que "nosaltres creiem que primer cal fer un referèndum per acordar, abans de plantejar-se un referèndum per trencar".

Ara bé, el socialista ha agraït el que considera que ha estat "un esforç sincer d'encaixar un referèndum amb el sistema polític i constitucional que tenim". A més a més, ha valorat "la claredat en la pregunta i el plantejament que fan".

Sobre si la resposta del carrer Nicaragua està condicionada als posicionaments de Ferraz, Iceta ha remarcat que "no és un problema del PSOE ni del PSC, sinó de plantejament polític". En aquest sentit, el primer secretari ha explicat que "no comparteixo l'objectiu", i ha recordat que la via del referèndum està descartada des del 28 de desembre. 

Resultat "esperat"

S'ho veia a venir. Miquel Iceta creu que la consulta interna als inscrits de Podemos per opinar sobre els pactes d'investidura, i en què un 88% ha rebutjat el pacte amb PSOE i Ciutadans, era "esperat". "D'aquí la meva reticència a les consultes i els referèndums, i és que les preguntes indueixen les respostes", ha criticat. 

Amb les negociacions trencades a Madrid i amb un calendari que s'estreny, això "no és una contribució positiva". Ara bé, segons Iceta, el fet que hagi estat "esbiaixada" permet encara que es pugui arribar a un acord en què s'incorporin elements programàtics importants dels morats i que, per tant, no sigui un frau a la militància. 

Per ara, però, "estem abocats a eleccions", si bé "cal esgotar els terminis". I si acaba sent així, al PSC els tocarà pensar en una nova llista, en què Iceta, per respecte als procediments democràtics, no s'ha volgut pronunciar si hauria de tornar a encapçalar Carme Chacón. "Hi ha inèrcia a repetir la fórmula electoral", ha admès de totes maneres. 

Rajoy-Puigdemont

Si d'una cosa està content Iceta és de la reunió entre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que s'ha de produir aquest dimecres al Palau de la Generalitat. "Sempre hem defensat que els governs dialoguin", ha reblat, afegint que "em sembla oportú". 

Una proposta que li ha llançat a Puigdemont és que abans de la trobada s'entrevisti amb els diferents líders dels grups parlamentaris per saber què pensen. "Aniria amb més força", ha subratllat, reivindicant que s'ha de posar sobre la taula "no el full de ruta, sinó propostes més viables".