Espanya es troba més a prop d’un escenari d’eleccions, amb l'única alternativa per al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que decideixi trencar el seu acord amb Ciutadans (C's) i pactar amb Podemos per ser investit president. Les bases de la formació morada han decidit pel 88'23% de vots negatius que la direcció del partit no faciliti el govern entre socialistes i el partit taronja. Ho anunciava el secretari d’organització de Podemos, Pablo Echenique, a les 12h des de Saragossa, donant a conèixer els resultats de la consulta que va tenir lloc els dies 14, 15 i 16 d’abril.

La consulta interna no ha estat exempta de polèmica: d'una banda és considerava que era una forma del líder, Pablo Iglesias, d'eludir la decisió de rebutjar l'acord entre els seus dos rivals. Per l'altra, el resultat podia ser evident per a alguns. Hi han participat 149.444 simpatitzants, el 40% dels inscrits al web del partit, en una doble pregunta on es demanava: "Vols un govern basat en el pacte Sánchez-Rivera?"; "Estàs d’acord amb la proposta de canvi que defensen Podemos, En Comú Podem, Izquierda Unida (IU) i en Marea?". A aquesta segona pregunta, les bases haurien respost Sí, en un 91’79% dels vots.

Els resultats són determinants per enfrontar la darrera ronda de consultes del Rei, convocada per als dies 25 i 26 d’abril, com indicava el número dos, Íñigo Errejón, en un esmorzar informatiu a Madrid. També podria obligar els socialistes a moure peça. Aquests es troben reunits a hores d’ara en la seva executiva nacional a Ferraz, juntament amb l'equip negociador, potser en un intent de prendre una decisió final amb què formar govern. Les possibilitats són poques. Per la banda d'En Comú Podem sembla que no hi haurà referèndum, però sí des d’En Marea. El govern a tres, juntament entre C's i Podemos no és possible, segons ells han reiterat, i Iglesias va ser-ne taxatiu al respecte. "El PSOE ha viatjat al país de Ciutadans i és com si els haguessin segrestat, traient-los el passaport, i no els deixessin sortir", va afirmar després de la trobada a tres bandes de fa dues setmanes. 

Echenique ha recordat que els podemistes seguien amb "la mà estesa" i confiava que els socialistes es "corregissin". "Sóc una mica escèptic pel camí que ha portat el PSOE fins ara, però tinc esperança que corregeixi el rumb", ha dit el secretari d'organització, que ha sortit al pas de les crítiques sobre l'ús de la plataforma online. L'aragonès ha explicat que el seu concepte d'afiliat era diferent del de "les forces tradicionals" i que només havien pogut votar persones inscrites abans del 2 d'abril, temps abans que es convoqués la votació. Al mateix temps, Echenique ha confessat les seves sospites que es generés una gran coalició.

L'alternativa de la formació morada segueix sent un govern d'esquerres a la valenciana. És la via 161 que hauria de comptar amb els 90 diputats del PSOE, els 69 de Podemos, Compromís i les Confluències, i els 2 d'Izquierda Unida. Alhora, podria passar amb l'abstenció dels independentistes catalans, ERC i Democràcia i Llibertat (DiL). Aquests només s'abstendrien en cas de referèndum. "Volem que els socialistes recuperin el passaport de la socialdemocràcia", va dir Iglesias, exemplificant els casos de València i Aragó, on Podemos governa amb el PSOE "sobre programes progressistes".