El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha avisat que sense Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) "no hi haurà Govern", perquè l'Executiu central no li ho pot permetre després d'anys sense disposar d'un projecte de finances públiques, una cosa que considera que impedeix de fer política.

"Si aquests Pressupostos no tiren endavant, haurem fet un esforç per a res, i, des del punt de vista de tots els que hem posat tanta il·lusió en el pacte, d'alguna manera ens autoesmenaríem la plana", ha advertit en una entrevista d'Europa Press, en la qual ha afegit que l'acord amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez no inclou l'aval als comptes.

Creu que els PGE després de la moció de censura no es van aprovar pel context polític --més que pel seu contingut-- i per un fracàs en la via negociadora --la figura del relator en les negociacions Govern-Generalitat va fer saltar pels aires qualsevol possibilitat d'entesa--, però ha subratllat que és diferent un executiu format després d'una moció de censura per desplaçar a l'anterior, que un que supera una investidura.

A més, creu que la configuració del Congrés i l'orientació que semblen seguir les dretes mostren clarament quina seria l'alternativa, el que creu que provocarà que els actors polítics mesurin bé les seves actuacions i paraules al llarg de la legislatura, que confia, que duri els quatre anys, encara que creu que no serà senzill.

Demana responsabilitat als partits, perquè està en joc demostrar que l'esquerra i grups territorials progressistes poden governar: "Ara estem passant la prova del cotó fluix de la capacitat de les esquerres de posar-se d'acord i de la capacitat dels que creem en una Espanya plural i diversa d'articular una majoria de govern".

"Un fracàs seria molt dur per a tothom. Si queda clar que només pot governar la dreta amb els seus tres caps, seria molt mala notícia per a Espanya, però també per a Catalunya" i altres comunitats, segons Iceta, que ha remarcat que l'oportunitat actual ha d'implicar ser conscients de la responsabilitat i les conseqüències d'un eventual fracàs.