La líder de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha assegurat aquest dilluns que el Govern està "trencat" a causa de situacions com la picabaralla entre JxCat i ERC a la Mesa del Parlament i ha reiterat que "quan passi la fase d'emergència sanitària, Catalunya necessitarà eleccions". A més, els comuns han presentat al Govern un paquet amb deu mesures per a fer front a la "reconstrucció" de Catalunya després del coronavirus i reclamen a l'executiu de Quim Torra que "negociï i concerti" amb la resta de grups i agents socials per fer front a aquesta situació.

Després que el Govern hagi impulsat una taula de treball des de diverses conselleries, Albiach, ha advertit que "si pensen que aquest nou pacte social es pot fer sol, s'equivoquen". També ha lamentat que, un cop aprovats els pressupostos, l'executiu no s'hagi tornat a posar en contacte amb ells per a acordar modificacions. Sobre les crítiques de les comunitats a la gestió de Pedro Sánchez, Albiach ha admès que la "cogovernança s'ha d'aprofundir".

Demanen un acord per la salut

Els comuns emplacen a l'executiu a impulsar un "acord per la salut", i que Catalunya hi destini el 7% del PIB. També reclamen una llei de cures per a impulsar un nou model d'assistència a la gent gran i de persones amb diversitat funcional; impulsar un nou Pacte Nacional per l'Educació o un acord "per una Catalunya lliure de pobresa", amb una reforma de la renda garantida de ciutadania que reforci també el futur ingrés mínim vital. El document que han passat al Govern inclou un acord feminista, també per una reindustrialització "verda i intel·ligent", per la sobirania alimentària, per una fiscalitat solidària i verda i un acord per l'apoderament digital de la ciutadania.

Albiach reclama al Govern que escolti més enllà dels seus consellers i ha dit que espera que "els qui demanen cogovernança, cooperació i aliança" a Madrid també "negociïn i concertin" aquí. De fet, sobre les taules impulsades pel Govern, ha lamentat que Salut o Educació no hi estiguin representades, i ha demanat que en formin part. La presidenta de Catalunya en Comú Podem ha defensat que la desescalada s'ha de fer amb "cogovernança" i ha admès que aquest és un aspecte que cal "aprofundir".

Sobre la celebració d'un ple monogràfic sobre la covid-19, que Torra ja ha demanat i que Cs també ha sol·licitat aquest dilluns al matí, Albiach ha expressat que només tindrà sentit si es precedeix de reunions de treball entre totes les forces per estudiar "el canvi que Catalunya necessita". I és que Albiach no confia en el format d'aquestes sessions: "No hi ha temps de reflexió ni de diàleg, o de pensar cap a on realment volem anar".