La polèmica entrevista al president d'Esquerra, Oriol Junqueras, a Ràdio Nacional d'Espanya finalment s'ha emès aquest matí. El cap d'informació actual de RTVE, Enric Hernández, va vetar la seva emissió abans del debat d'ahir al Congrés dels Diputats i ha estat el Consell d'Informació de RNE qui ho va denunciar. Un dia després, aquesta entrevista escrita s'ha reproduït a la ràdio pública de l'estat espanyol.

Junqueras, des de Lledoners ha estat clar: les accions de Pedro Sánchez durant la gestió del coronavirus poden acabar condicionant el suport d'Esquerra al govern espanyol: "És evident que el PSOE ha de decidir si es llança als braços de Ciutadans o si vol mantenir les majories de la investidura. Òbviament està a les seves mans però no pot continuar com fins ara i no es poden seguir imposant les decisions per por a Vox". I titlla de "nacionalisme desbocat" el que ha condicionat les decisions del govern de socialistes i Podemos en la gestió d'aquesta pandèmia. Per tot plegat, Junqueras avisa: "Esquerra amb el PSOE només té un acord d'investidura per una mesa de negociació entre governs. Si no es reprèn el diàleg amb Catalunya, s'acaba la legislatura". 

En clau catalana, Junqueras també fa una crida a les urnes: "Ara toca salvar vides però en algun moment de la reconstrucció social d'aquesta crisi s'haurà de passar per les urnes". I demana al president de la Generalitat, Quim Torra que faci un pas endavant quan toqui: "Torra haurà de convocar les eleccions i no pot ser que el Tribunal Suprem sigui qui acabi activant el rellotge electoral". El líder republicà fa una referència clara a l'aval del Suprem a la JEC que va ordenar retirar l'escó al President Torra i reclama la potestat per deslligar les decisions del Parlament del poder judicial espanyol.

Malgrat tot, Junqueras considera que l'anunci per anar a unes noves eleccions haurà de ser "consensuada amb Esquerra". En aquesta entrevista, també admet que en els darrers mesos no ha parlat amb el president Carles Puigdemont i recorda que "la comunicació exterior des de la presó és molt difícil".