La convocatòria electoral entela cada cop de manera més evident les relacions entre els socis de Govern a Catalunya. Després que el vicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit públicament al president, Quim Torra, sobre la necessitat de prendre decisions sobre la data dels comicis, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha replicat que en aquests moments el govern està "centrat i concentrat" a combatre el coronavirus i no preveu cap convocatòria electoral.

 

Torra havia anunciat a finals de gener que convocaria eleccions un cop s'haguessin aprovat els pressupostos, però la crisi provocada per la pandèmia ha regirat l'escenari fins al punt que des de JxCat s'ha decidit aparcar la convocatòria. Esquerra, però, no comparteix aquesta decisió.

El líder republicà havia advertit en una entrevista a RNE que en algun moment Torra haurà de convocar eleccions i "no pot ser que el Tribunal Suprem sigui qui acabi activant el rellotge electoral".

Durant la roda de premsa diària del Govern, Budó ha recordat que correspon al president de la Generalitat decidir la data de les eleccions i ho farà "quan ho consideri", però ha deixat clar que ara mateix no tenen "el marc electoral al davant". 

En qualsevol cas, s'ha mostrat convençuda que "quan sigui el moment" els socis de govern es podran entendre sobre la data dels comicis. "Ara estem centrats en combatre la pandèmia i minimitzar les conseqüències", ha insistit.

Sobre la possibilitat que una inhabilitació de Torra per part del Suprem provoqui l'avançament electoral, s'ha limitat a assenyalar que "si venen decisions sobrevingudes ja valorarem aquestes decisions".