Clar i contundent. El líder del PSC, Miquel Iceta, no s'ha tallat ni un pèl aquest matí a Espejo Público, i ha posat damunt la taula que només "pactaré amb qui em faci president", perquè té coll avall que el seu partit s'acostarà a Cs a les eleccions del 21-D. "Estic convençut que trauré millors resultats que la senyora Arrimadas", ha deixat anar sense embuts.

Amb un to desenfrenat i en un ambient desenfadat, Iceta ha bromejat amb el que li diu a Ramon Espadaler, que ara es presentarà el tercer a la llista del PSC, que "per purgar els seus pecats ara treballaràs perquè un gai sigui president".

Precisament per això, Iceta ha rebutjat negociar amb els comuns —i, encara més, després que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, trenqués el pacte municipal amb Jaume Collboni— i, com no podia ser d'altra manera, ha ratificat que "no puc fer presidenta una persona que vol la independència i no li parlis de res més", referint-se a Marta Rovira.

Plena confiança en Rajoy

Iceta ha mostrat ara confiança en el president espanyol, Mariano Rajoy, i ha posat de manifest que "crec en la seva paraula". Ha emparat els passos del PP sota l'argument que els populars "veuen que han de fer alguna modificació en el sistema autonòmic".

En aquest sentit, el líder dels socialistes catalans ha subratllat que, en cas que la resta de partits ho demanin, els de Rajoy hauran d'"obrir-se a una discussió si la resta de partits ho volen", i ha carregat lleugerament contra els partits constitucionalistes perquè considera que "només diuen que no volen la independència, però no diuen què faran".

En canvi, ell sí que ho té clar: lluitarà perquè Catalunya tingui més autonomia i per celebrar un referèndum pactat.