El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha anunciat aquest diumenge que les bases de Barcelona en Comú han decidit per un 54% dels vots trencar el pacte municipal amb el PSC. A partir d'ara, la formació d'Ada Colau tornarà a governar en solitari al consistori de Barcelona. Ho han decidit així més de 3.000 votants, dels quals més del 54% ha votat a favor de la pregunta plantejada per la direcció del partit: "Atès el suport del PSC/PSOE a l'aplicació de l'article 155, Barcelona En Comú ha de posar fi al pacte de govern amb el PSC a la ciutat per governar en solitari?".

La intenció dels comuns a partir d'ara, segons Pisarello, és tornar a la política pactista que ja van practicar abans de formalitzar el pacte de govern amb els socialistes. Per tant la intenció del govern de Colau és governar en solitari el consistori.

Pressupostos 2018

La primera oportunitat que tindrà la formació d'Ada Colau per portar a terme aquesta nova política de pactes concrets per a polítiques concretes, serà l'aprovació dels pressupostos de l'any que ve. Pisarello ha declarat que ja tenen la proposta preparada i que estan convençuts que és una bona proposta, però que arribaran a qualsevol pacte per tal de poder aprovar-los. Concretament, Pisarello ha dit que "cercarem tots els acords necessaris amb totes les forces polítiques per poder afermar les línies de govern que s'han anat consolidant en 2 anys"

Article 155

Pisarello, però també ha dit que per tal de poder arribar a pactar amb altres formacions han de tenir clares unes consignes bàsiques, en primer lloc posar a Barcelona en el centre, impulsar polítiques socials, i en favor de la petita i mitjana empresa. En segon lloc la llibertat i amnistia dels presos polítics, i per tant l'anul·lació de l'article 155.

A més a més, el tinent d'alcalde ha assegurat que els articles 155 i 135 de la Constitució són, sense dubte dues cares de la mateixa moneda i representen un procés de recentralització que també afecta el món local.

Partit socialista

Respecte dels socialistes, Pisarello ha retret que si el PSC hagués consultat a les seves bases, aquestes haurien votat en contra de l'aplicació del 155. La prova està que molts dels alcaldes socialistes de Catalunya han deixat l'alcaldia o fins i tot han estripat el carnet.

El trencament oficial amb els socialistes es durà a terme a partir del pròxim dilluns, després d'una reunió del grup municipal dels comuns. El pacte amb el PSC ha durat un any i mig i els comuns han assegurat que ha aportat moltes coses positives a la ciutat.

Els resultats de la consulta han estat el 54' 2% dels vots a favor de trencar el pacte, el 45'7% en contra de la ruptura i el 0'1% en blanc.

Ada Colau

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha dit la seva a través del seu compte personal de Twitter amb tres tweets. Colau ha dit que ha estat una decisió difícil trencar el pacte municipal amb el PSC. A afegit que el seu partit continuarà governant d'acord amb objectius concrets i amb tot el diàleg que es mereix la ciutat de Barcelona, buscant pactes amb tots els grups municipals.

Finalment ha donat les gràcies a Jaume Collboni i el grup municipal dels socialistes per la feina conjunta al servei de Barcelona i ha desitjat que el PSC trenqui els pactes amb el partit popular, ciutadans i unió, alhora que també ha desitjat que recuperin les aliances d'esquerres.