El PSC i Units per Avançar, formació sorgida de l'extinta Unió Democràtica de Catalunya (UDC), han segellat una "Aliança pel seny i el catalanisme" per la qual diversos membres del nou partit s'integraran en les llistes del PSC per a les eleccions del 21 de desembre, amb l'objectiu de defensar junts una Catalunya amb més autogovern, més cohesionada i econòmicament estable. L'exconseller i exsecretari general d'Unió, Ramon Espadaler, serà el número tres de la candidatura que encapçalarà Miquel Iceta.

L'acord l'han presentat Iceta, i el president d'Units per Avançar, Oriol Molins, que han defensat que "en altres circumstàncies s'aniria per separat a les eleccions defensant projectes diferents" però que és moment d'unir forces a favor del catalanisme i de recosir costures trencades els últims anys, en al·lusió al procés independentista.

Iceta ha dit que el número 3 de la llista per Barcelona serà amb tota probabilitat Espadaler —la proposta ha de ratificar-la aquest divendres el consell nacional del PSC— i que hi haurà altres representants d'Units per Avançar, com el número 2 de Girona i el 3 de Tarragona i Lleida, entre altres.

Fa tres setmanes, Units per avançar va celebrar la seva convenció fundacional llançant un gest de complicitat al PSC —Iceta va assistir a l'acte— i altres sectors del "catalanisme moderat" no independentista per formar una "plataforma electoral".

Entre els dirigents de la nova formació destaquen noms com el professor d'Esade Carlos Losada, Oriol Molins, Ignasi Rafel, Jordi Cerezuela, l'exportaveu d'Unió Montserrat Surroca, Antoni Durán-Sindreu, Sònia Batlle, Jordi Daura, Xavier Güell, Helena Isábal, Olga Ortiz o Josep Maria Prats.

Des del mes de novembre passat, quadres de l'antiga Unió i persones a l'òrbita socialista treballaven conjuntament dins de Portes Obertes del Catalanisme, una plataforma que ha facilitat l'acord electoral entre el PSC i Units per Avançar.