El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, vaticina noves eleccions al Parlament de Catalunya. El líder socialista considera que l’actual executiu català està abocat, sense possibilitat de canviar el rumb, a convocar nous comicis i argumenta aquest hipotètic futur basant-se en dues qüestions. La primera, el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries en què la partida per al referèndum dels futurs pressupostos es declara contrària a la Constitució i sense empara a l’Estatut. La segona, l’acte d’ERC per la república catalana que va tenir lloc ahir al Fòrum de Barcelona.

Segons el primer secretari, Catalunya camina sense fre cap a les urnes -les de les eleccions autonòmiques, no les del referèndum-, perquè el Govern “s’ha quedat sense projecte” i està capficat a fer un referèndum, que fins i tot “el Consell de Garanties diu que és il·legal”. En aquesta mateixa línia, Iceta reforça l'argumentació fent referència a l’acte d’ahir dels republicans, en el qual el líder del PSC hi veu un senyal “molt evident”. “Cal llegir-lo en aquesta perspectiva. Saben que no ho aconseguiran i s’estan preparant per al que saben que és el final d’aquesta història”, ha opinat.

Mirada cap al futur

Iceta està tan convençut que les eleccions al Parlament són un destí inevitable que, fins i tot, ja dóna detalls sobre com les encararà la seva formació. El PSC pretén presentar-se amb “les ganes d’eixamplar tot el suport de què gaudeix el partit” i per “garantir que la nova etapa no sigui una pèrdua de temps com la que portem des del 2010”.

La proposta socialista pivotarà sobre el convenciment des del partit que Catalunya mereix un millor autogovern, un millor finançament i “renovar l’acord amb la resta d’Espanya i poder-ho votar”.

La prioritat: recuperar el diàleg

El líder del PSC ha celebrat les paraules que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va dirigir ahir a Mariano Rajoy oferint-li diàleg bilateral. Per a Iceta, les converses han de ser-hi sempre, però tant a Catalunya com a Madrid han estat incapaços de mantenir-les. Aquesta incapacitat, però, s’agreuja des de l’equip de Puigdemont perquè només “es vol parlar de referèndum”.

La nova relació amb el PSOE

Socialistes catalans i espanyols estan a punt de signar la pau definitiva. Iceta ha explicat que el protocol de relacions entre PSC i PSOE se signarà demà i, “si tot va bé”, se subscriurà dimarts a Madrid. L’origen del problema van ser les diferències entre les dues formacions germanes por la votació d'investidura de Rajoy. Segons el primer secretari, això va posar de manifest la necessitat de parlar més i entendre les raons d’uns i altres.

Amb l’acord, es garantirà la participació dels militants catalans en el procés congressual i de primàries del PSOE i s’enfortirà un mecanisme de diàleg Catalunya-Madrid.