La portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero, i el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, han destacat aquest dissabte que "en aquest moment" el Govern espanyol explora "fórmules viables" que permetin possibilitar el "retrobament amb Catalunya", entre les que no estan previstes un referèndum consultiu.

Montero i Iceta s'han remès a les paraules pronunciades aquesta setmana pel president del Govern, Pedro Sánchez, al Congrés, on va dir que no preveu que pugui celebrar-se en el futur un referèndum consultiu sobre Catalunya perquè separaria la ciutadania. "Els límits del govern espanyol sempre han estat molt clars i el president va deixar molt clar que en aquest moment el plantejament del Govern espanyol és intentar explorar fórmules viables, que ens permetin trobar-nos i, per tant, cal donar-li temps a aquesta negociació", ha dit Montero a l'entrada del Comitè Federal del PSOE.

Taula de diàleg

I això passa, ha continuat, "per generar confiança per poder avançar" indicant que la Taula del Diàleg amb Catalunya es reunirà "després de l'estiu". En la mateixa línia, Miquel Iceta ha destacat que "el que hi haurà és agenda per al retrobament", no un referèndum consultiu.

Ni Iceta ni Montero han parlat d'indults, però sí que ho ha fet la portaveu socialista a l'Assemblea de Madrid, Hana Jalloul, que ha recordat que els indults són una "potestat" que atorga la Constitució al Consell de Ministres i, per tant, el Govern central està "amb la legalitat constitucional i institucional".

La taula de partits, el següent pas segons Illa

Abans d'entrar al Comitè Federal que celebra el PSOE aquest dissabte, el secretari d'organització del PSC i cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa, s'ha mostrat partidari de sotmetre a votació l'acord que pugui sortir d'una taula de diàleg entre partits catalans. "Estem disposats a donar suport perquè es voti sobre un acord, mai estarem perquè es voti una ruptura", ha afegit en declaracions als periodistes.

Illa ha avançat que traslladarà a Pedro Sánchez i al conjunt del PSOE l'agraïment per la decisió "valenta i intel·ligent" sobre els indults als condemnats per l'1-O.

Salvador illa comite federal PSOE / Efe

El secretari d'organització del PSC i cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa, s'ha mostrat partidari de sotmetre a votació l'acord que pugui sortir d'una taula de diàleg entre partits catalans. / Efe

Illa considera que el següent pas que s'ha de donat és convocar una taula de diàleg entre partits a Catalunya i no entén per què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'hi resisteix tenint en compte que l'expresident Quim Torra la va reunir el 2018. Segons ha dit, és necessari "obrir un diàleg perquè els catalans parlem amb els catalans".

Preguntat per quin tipus d'acord es podria sotmetre a votació, Illla ha respost que hauria de passar per una millora de l'autogovern, però ha afegit que vol escoltar la proposta de la resta de partits. "Ni independència ni immobilisme són ara els punts de trobada de la societat catalana", ha conclòs en la mateixa línia que el president Pedro Sánchez.