El líder del PSC i recentment nomenat nou ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha tornat a Catalunya aquest dissabte per fer la seva primera aparició en campanya, i ho ha fet amb una clara voluntat de vendre el candidat del seu partit, Salvador Illa.

En un acte des de Tortosa, el primer secretari socialista ha presentat Illa com "l'oportunitat de canviar de rumb i deixar enrere deu anys d'incompetència i decadència". "L'hem posat a prova de la manera més dura que un pugui imaginar, i se n'ha sortit", ha defensat referint-se a la seva gestió de la pandèmia de la Covid-19 al capdavant del Ministeri de Sanitat.

Cal recordar que els homòlegs d'Illa a França i Itàlia estan sota investigació judicial per la gestió de la pandèmia tot i tenir menys morts, tal com va recordar aquest diari en aquest reportatge. En el cas alemany, país que té menys morts que Espanya amb el doble de població, el seu responsable de Sanitat, Jens Spahn, va renunciar a succeir Angela Merkel al capdavant de la CDU per continuar gestionant l'alerta sanitària.

Exaltació sense complexos

En un intent d'enaltir la seva figura, Iceta ha recordat que Illa és "filòsof, gestor públic i polític". "Compta amb un tarannà de respecte, un compromís d'eficàcia i una ambició de país enorme", ha emfatitzat. Reforçant el missatge "d'il·lusió" que els socialistes estan intentant difondre en aquesta campanya, Iceta ha reconegut que "estàvem resignats amb aquestes eleccions". "Anàvem a unes eleccions que semblava que ja estaven donades, com si això fos una tómbola. N'hi ha hagut prou amb què els socialistes poséssim el millor dels nostres perquè tot canviï", ha assegurat.

Responent al possible "sacrifici" que se li ha demanat al ser eliminat com a candidat del partit en l'últim moment i sense que cap procés de votació intern ho hagi avalat, Iceta ho ha negat. No s'ha referit a la cartera ministerial que ha rebut com a compensació, sinó explicant que el verdader "sacrifici" seria "no canviar i tenir un Govern independentista quatre anys més amb gent que no es pot veure", ha dit en referència a les picabaralles entre JxCat i ERC.

Tot i assegurar que té respecte per la resta de candidats i formacions polítiques, Iceta ha assegurat que "poden votar el millor, per què ens hauríem de conformar amb menys?". Just abans, el nou ministre havia acusat la resta de candidats de voler "que tot segueixi igual". "Candidats n'hi ha molts, però candidats que poden fer el canvi només n'hi ha un", ha afirmat.