El ministre de Cultura i Esport del Govern, Miquel Iceta, també s'ha pronunciat sobre la tornada de Joan Carles I a Espanya i, en la línia del que han afirmat els seus companys de gabinet, ha insistit que el rei emèrit hauria de donar explicacions "per haver defraudat la confiança de moltíssima gent i per la seva especial responsabilitat". Iceta, que aquest dissabte ha viatjat a Torí per assistir a la final de la Champions femení que disputa el FC Barcelona, ha assegurat en declaracions Catalunya Ràdio que a ell no se li ha perdut res a Sanxenxo, on el monarca assisteix a una competició de vela.

Si bé Iceta ha assegurat que a ell personalment no l'incomoda el retorn de Joan Carles I a Espanya, ha criticat que no hagi donat explicacions. "Convindria que una persona que ha defraudat la confiança de moltíssima gent, i per la seva especial responsabilitat, donés explicacions. Seria el normal", ha assegurat. Preguntat per l'actuació de la justícia sobre el rei emèrit, ha respost que intenta "no jutjar la justícia, perquè és un poder independent que tots hem de respectar." Iceta ha compartit la "gran vergonya" expressat per l'exvicepresidenta Carmen Calvo per la visita a Sanxenxo.

Pegasus: gent que delinqueix

En relació amb el cas Pegasus, el ministre ha assegurat que no té constància que hagi estat espiat amb el programa israelià i ha atribuït l'espionatge a "gent que es comporta fora de la llei i, per tant, delinqueix". "No crec que hi hagi un Estat fora de control, però sí probablement alguns elements que s'han situat fora de la llei i s'han de combatre, descobrir i posar-los en evidència, i que caiguin sobre aquests el pes de la llei", ha afegit.

Preguntat per si dona per tancat el CatalanGate, Iceta ha indicat que espera que la compareixença del president del Govern, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats suposi "un punt i final" quant a les explicacions de l'Executiu central sobre aquesta qüestió. En aquesta línia, ha assegurat que desconeix la data per a la pròxima trobada de Pedro Sánchez i Pere Aragonès després que es fes públic que el president era entre els espiats pel Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).