El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha proposat aquest divendres que, després dels comicis del 21-D, es formi un Govern per a "la reconciliació" a Catalunya que faci tornar l'estabilitat política, i ha assegurat que està disposat a cedir per fer-ho possible. El candidat dels socialistes a les eleccions catalanes ha parlat de conformar un Govern que permeti que cedeixin les parts, després que ahir assegurés que no pactaria ni amb independentistes ni amb PP.

Ho ha dit en una intervenció davant del Consell de la Internacional Socialista, que s'ha reunit aquest divendres a Barcelona i al qual ha acudit també el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. El líder dels socialistes catalans ha afegit: "Jo estic disposat a cedir. Perquè cedir per acordar no és perdre, és guanyar". La contradicció d'Iceta respon a la voluntat dels socialistes de desmarcar-se de l'ideal de blocs a les eleccions del 21-D.

"Ofereixo als catalans un país en el qual no hi haurà ni vencedors ni vençuts. Un país en què tots guanyarem alguna cosa, perquè tots cedirem en alguna cosa en comptes que una majoria escassa ho guanyi tot i una amplíssima minoria ho perdi tot", ha afirmat davant d'uns 150 delegats socialistes de tot el món sobre l'escenari que veu després de les eleccions al Parlament.

Iceta ha assegurat que no es resigna a "acceptar el model de país que ha llegat el govern independentista sortint", un govern que ha qualificat d'"insensat" i que ha posat les institucions "fora de la llei". L'ha acusat també de generar "sensació de caos" entre les empreses i de provocar una societat "fracturada socialment" amb una "divisió entre bons i dolents, patriotes i traïdors". "Jo em revelo contra aquesta situació i ofereixo als meus compatriotes la possibilitat d'esforçar-nos, units sense distinció de pensament, per un nou país", ha dit.

En una línia semblant a Marín aquest matí, ha assegurat que ell ofereix un Govern després del 21-D que tingui com a principal objectiu la reconciliació, en primer lloc entre catalans, "i després, la reconciliació amb la resta d'espanyols, amb Europa i també amb el món econòmic". Recordant quan Willy Brandt es va agenollar davant el monument als Herois del Gueto de Varsòvia el 1970, Iceta ha afirmat que "la reconciliació és l'arma més poderosa per guanyar la batalla contra la intolerància i el prejudici a la societat".