"Si Puigdemont hagués convocat eleccions, el 155 no s'hauria aprovat al Senat". L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha denunciat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hauria pogut evitar l'aplicació del 155 però no ho va fer. La nova membre de l'Executiva del PSOE ha assegurat que els intermediadors entre els governs espanyol i català, davant de la intervenció de l'autonomia, "van garantir tot el que havia demanat" perquè celebressin les eleccions al Parlament amb normalitat.

Segons Marín, el president ha enganyat els catalans perquè va plantejar la declaració d'independència com a única sortida quan tenia l'opció de convocar comicis i evitar així l'aplicació del 155. "Puigdemont va recular no per la falta de garanties sinó per les pressions", ha exposat l'alcaldessa socialista, que ha assegurat que el president va arribar fins i tot a traslladar la proposta de garanties al conjunt del Govern.

Això no obstant, fonts properes a Puigdemont han assegurat a El Nacional que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va participar en les tasques de mediació, "es va reunir amb el president la tarda del 26 al Parlament i li va admetre que no hi hauria aturada del 155 encara que convoqués eleccions perquè la seva intermediació havia fracassat."

La "solució" del PSC

Marín ha assenyalat també el govern espanyol i el PP, i els seus socis de Ciutadans, per no haver actuat a Catalunya, mentre ha justificat el suport del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. "No fer res és un error", ha exposat l'alcaldessa de l'Hospitalet, que ha assenyalat que la solució no passa ni per la independència ni per la inacció dels populars, sinó per un diàleg i una reforma territorial que permeti un encaix federal, un sistema de finançament més bo i blindar la llengua i la cultura catalanes. Per la socialista, aquesta és una sortida "difícil" i alhora "factible". En tot cas, ha descartat un referèndum d'independència com a solució a la crisi política.

Record per a Borràs

Marín ha tingut unes paraules per a la consellera Meritxell Borràs, que va ser líder de CiU a l'Ajuntament de l'Hospitalet entre 1999 i 2015 i regidora al consistori des de 1995. Ha assegurat que viu "molt malament" l'empresonament de Borràs, que continua a la presó d'Alcalá-Meco per decisió de l'Audiència Nacional. "Pateixo molt per ella i per molts que són a la presó", ha lamentat.