El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que "a la recerca de l'Estat alguns ens faran perdre la nació". El socialista ho ha dit en l'acte que ha organitzat la formació aquest dijous al matí a la seva seu per commemorar el primer aniversari del ple del 6 i 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis de la desconnexió.

L'acte del PSC ha servit per commemorar i denunciar els fets del plenari de l'any passat, quan el Parlament va aprovar les lleis de Transitorietat i del Referèndum amb una gran polèmica a la cambra. "Van passar coses molt gruixudes, es van trencar moltes coses: el reglament, visiblement, es va fragmentar el país i es va perdre el principi de responsabilitat", ha assegurat el socialista.

Iceta ha recordat que durant el ple d'ara fa un any "es va trencar el reglament, es va fragmentar el país i es va perdre el principi de responsabilitat" i ha reclamat el restabliment del "consens catalanista". "Alguns, intentant prémer l'accelerador, han fet estavellar el cotxe", ha sentenciat. 

El socialista ha insistit que al llarg dels anys Catalunya s'ha forjat a base de consensos sobre la llengua, l'escola i els anhels de llibertat i drets nacionals. En aquesta línia ha lamentat que els independentistes ho "puguin malmetre tot" i ha demanat un "esforç comú i compartit" per restablir el consens.

Exmembres de CSQP, PPC i SCC assisteixen a l'acte

A l'acte també hi ha assistit l'expresident de CSQP, Lluís Rabell, l'historiador i exdiputat parlamentari del PPC Fernando Sánchez Costa i diversos membres de Societat Civil Catalana (SCC). 

L'exportaveu de CSQP, Joan Coscubiela, també hi ha intervingut i ha fet una crida a "mobilitzar una alternativa" per resoldre el conflicte català. Coscubiela considera que en aquelles dues sessions "es va materialitzar la fractura de la societat catalana" i ha assegurat que serà difícil trobar-hi una solució si l'independentisme "no torna a la realitat".