El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, s'ha posicionat aquest dijous en defensa de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ha imposat el 25% de les hores lectives en castellà en una sola classe de l'escola Turó del Drac a Canet de Mar (Maresme). Per al socialista, no hi ha marge d'interpretació: "les sentències judicials han de ser complertes", ha assegurat. En aquest sentit, Iceta ha volgut deixar clar que "el Govern d'Espanya estarà al costat de la gent en defensa de la llibertat, de la lliure opinió i de la lliure expressió". La principal prioritat en aquests moments, tal com ha explicat Iceta, és la "protecció a la família" que va impugnar el projecte lingüístic de l'escola.

Complir la sentència

L'escola catalana ha d'adoptar la sentència del TSJC i implementar un mínim del 25% dels continguts en castellà. Així ho ha reiterat el ministre aquest dijous des de Còrdova, on Iceta ha visitat les obres d'una nova biblioteca pública. Segons el titular de Cultura, el govern espanyol vetllarà perquè la resolució del tribunal es dugui a terme. L'escola Turó del Drac ha començat a aplicar aquest dijous el 25% de classes en castellà en un grup de P5 per ordre del TSJC. Concretament, avui ja s'ha impartit la primera hora en castellà, de les 10 a les 11 del matí. Per a la resta de dies, es faran íntegrament en aquesta llengua les tardes de dilluns, dimecres i divendres. També es farà en castellà una hora durant el matí (de 10 h a 11 h) els dimarts i els dijous. Per la seva banda, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha visitat aquest dijous el centre i ha lamentat que un jutge "des del desconeixement" de la realitat lingüística prengui "decisions pedagògiques" i "apliqui percentatges" en l'aprenentatge de les llengües. Les famílies, per la seva banda, han assumit amb resignació la mesura. "El model no s'hauria de trencar per un interès particular", ha lamentat la presidenta de l'AMPA de l'escola, Mònica Ruz.

 

Protecció

Iceta també ha insistit en el fet que el govern espanyol "protegirà" la família del nen de Canet de Mar que va sol·licitar el 50% de les hores lectives en castellà, però finalment el TSJC va imposar només el 25% de manera cautelar en una sola classe de P5. En aquest sentit, el ministre també ha opinat que s'ha de protegir el dret a la llibertat d'expressió i ha denunciat els actes vandàlics a la casa del rector de la UAB que va permetre l'acte de la plataforma espanyolista S'ha Acabat! a la facultat de Bellaterra. "La societat ha de respondre, ha de reaccionar, no és possible que ningú vegi coartada la seva llibertat per les seves idees, per l'exercici de la seva professió, en aquest cas per la funció de rector". Iceta ha asseverat: "Els que estem per la prudència estem en contra de tota violència, de tota coacció i ho hem de manifestar sempre a tot arreu".

 

Foto principal: el ministre de Cultura, Miquel Iceta / ACN