El PSC s'ha sumat a Vox, Ciutadans i el PP i ha condemnat la protesta contra S'ha Acabat! que la setmana passada van protagonitzar desenes d'estudiants al campus de la UAB. Els socialistes han donat suport aquest dijous a un punt d'una moció del partit taronja que no ha prosperat i que "condemna les reiterades agressions patides pels universitaris de l’associació S’ha Acabat quan, en ús del seu dret a la llibertat de pensament i d’expressió, han ofert carpes informatives als seus companys en el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona".

Com era de preveure, els grups independentistes han votat en contra d'aquest punt i també de la resta, mentre que els comuns s'hi han abstingut. Tot i que no van acudir a l'acte, que es va haver de fer amb el blindatge dels antiavalots dels Mossos, el líder dels socialistes, Salvador Illa, ja va condemnar els fets via Twitter i va cridar a respectar la llibertat d'expressió a les universitats.

Amb el seu vot, els socialistes també han avalat un altre punt, que "reivindica la importància de la llengua castellana com a llengua de la majoria dels catalans, com a llengua comuna de tots els espanyols, i com a idioma que connecta la societat catalana amb el món, i molt especialment amb els països de llengua hispana".

Pressió als rectors

El PSC, juntament amb la dreta espanyolista, també ha declarat que "els rectors i rectores representen a tots i cadascun dels membres de la universitat que dirigeixen (estudiants, docents i personal d’administració de serveis) i que, en conseqüència, tenen l’imperatiu moral de ser exquisidament neutrals en l’exercici de les seves funcions, sense prendre partit per cap ideologia".

On no s'han sumat els socialistes ha estat en el punt en què es condemna "la passivitat amb què el rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona ha reaccionat davant d’aquestes agressions mentre s’estaven produint, i també després d’haver-se produït, actitud que és interpretable com una presa de posició implícita a favor dels agressors i en contra de les víctimes de les agressions". Només Vox, Cs i el PP han donat suport a aquest punt.

La resta de la moció, que tampoc ha estat aprovada, contenia altres punts que asseguraven que "la universitat catalana està perdent el tren de l'anglès", demanava que hi hagués flexibilitat per als docents a l'hora d'escollir la llengua amb què fer classe i instava el Govern a fer un estudi del nivell d'anglès per part de tots els docents.

 

Imatge principal: pot de fum llançat pels estudiants de la UAB en la protesta contra S'ha Acabat! / Foto: ACN