El PSC i JxCat van tancar un pacte per governar junts la Diputació de Barcelona, la presidència de la qual recauria en els socialistes. Ara el pacte podria perillar després que aquest cap de setmana el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, hagi reptat a ERC a enviar a JxCat una "proposta concreta" que faci possible revertir els acords a les institucions amb "els partits del 155", en al·lusió directa als pactes de govern entre els republicans i el PSC en alguns ajuntaments. Sobre el pacte de JxCat i PSC per a la Diputació, Calvet deia que "hi ha temps" per revisar pactes "a tot arreu".

Aquest dilluns al matí, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat tranquil i confiat en una entrevista a Els Matins de TV3: "L'acord es complirà, està signat".

El dirigent socialista ha apuntat que aquest acord és "absolutament transparent" i ha matisat que, després de les darreres eleccions municipals, hi ha hagut acords diversos arreu de Catalunya i que, per tant, considera lícit el de la Diputació: "Els acords municipals s'han fet a cada lloc. Ara n'hi ha que no serveixen per a res? Per què fem eleccions municipals?".

D'altra banda, Iceta no ha volgut posar la mà al foc i assegurar si tots els líders de JxCat estan d'acord amb l'acord per a la Diputació i ha explicat que les negociacions es fan amb representants del partit: "Quan establim un acord, ho fem amb una organització, a través dels seus representants. No sé qui hi està d'acord i no". En la mateixa línia ha recordat que "quan un signa en nom del seu partit, se suposa que hi ha un acord general dins el partit".

Iceta ha defensat que l'acord amb JxCat per a la Diputació de Barcelona s'ha definit d'acord amb la "lògica local" i amb un únic objectiu: que aquesta administració es posi al servei dels ajuntaments, sense importar "de quin color són".

Sobre la possibilitat que tant JxCat com ERC reverteixin tots els seus pactes territorials amb el PSC a Catalunya, Iceta ha sentenciat que "qualsevol ingerència externa" en els pactes locals que s'han teixit després de les eleccions del 26 de maig trairia l'"esperit municipal".

"Hi ha una cosa que hem de recordar: aquests acords a nivell municipal s'han fet a cada lloc. Ara als de Figueres els direm 'no, és que a Barcelona hem decidit una altra cosa'? Als de Tàrrega? Als de Sant Cugat els direm que 'el que heu fet no val per a res perquè algú fora d'aquí ha decidit que us convé una altra cosa'. Per a què fem eleccions municipals?", ha reflexionat.

El líder del PSC ha subratllat que, en pactar amb JxCat o ERC al territori, la seva intenció no és suscitar polèmiques ni aprofundir en la divisió entre els dos socis del Govern. "Contràriament al que es pugui entendre, nosaltres no volem ni dividir partits ni enfrontar altres partits. El nostre objectiu a Barcelona era molt clar: intentar preservar la presidència en la mesura que érem el primer partit", ha resolt.

Una presidència que, si no hi ha un canvi d'última hora, els socialistes proposaran que recaigui en mans de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. Està previst que la seva candidatura s'oficialitzi a la reunió de la direcció d'aquest dilluns.